Nemzetközi gazdaság

A német exportot még nem érintik az ellátási zavarok

A kivitel tizennégy hónap bővülés után végre elérte a válság előtti szintet.

A német a vártnál nagyobb mértékben emelkedett júniusban, a feldolgozóipart erősen sújtó ellátási zavarok ellenére is. Destatis hétfői adatai nyújtanak némi megnyugvást a péntekiek után, melyek azt mutatták, hogy az ipari termelés júniusban a várakozásokkal ellentétben nem bővült, hanem visszaesett az előző hónaphoz képest. A mostani export-import adatokból összességében mégis az látszik, hogy

Európa legnagyobb gazdaságának fellendülése biztos léptekkel halad.

A kivitel 1,3 százalékkal ugrott meg júniusban havi alapon, a májusi 0,4 százalékos emelkedés után, míg az 0,6 százalékkal nőtt az előző havi 3,4 százalékos növekedés után. Ezzel már 14 hónapja növekszik az export – emelte ki Thomas Gitzel, a VP Bank elemzője.

Fotó: Bodo Marks

Az export erőteljes bővülése a kereskedelmi többletet 16,3 milliárd euróra növelte a májusi 12,5 milliárd euróról. A Reuters által megkérdezett elemzők az export 0,4 százalékos, az import 0,5 százalékos bővülését várták, emellett arra számítottak, hogy a kereskedelmi mérleg 13,4 milliárd euróra emelkedik. A világjárványt megelőző hónap, 2020 februárjának forgalmát az export 1,1 százalékkal haladta meg, míg az import 10 százalékkal áll az akkori értékek fölött, amit a válság alatti hatalmas állami támogatások hatására felpörgő erős belföldi keresletet is élénkít. Éves alapon az export 23,6 százalékkal, az import pedig 27 százalékkal emelkedett, főként az Egyesült Államokkal és Kínával helyreálló kereskedelemnek köszönhetően, melyek Németország legfontosabb kereskedelmi partnerei az egységes piacán kívül.

Tavaly júniushoz képest az Egyesült Államokba irányuló német kivitel közel 40 százalékkal nőtt, míg a Kínába irányuló 16 százalékkal emelkedett.

A VP Bank elemzője hangsúlyozza, hogy a hétfői, vártnál jobb adatok azt mutatják, hogy az ellátási láncok fennakadásai még nem érintették az exportot. A jövőben azonban ez még változhat. Noha az új megrendelések szépen gyarapodnak, a mikrochipek hiánya további szállítási problémákhoz vezethetnek a kulcsfontosságú ágazatokban, például az autóiparban, ez pedig hamarosan világosan tükröződhet az exportszámokban is.

Az anyaghiány hatása lassan átszivárog a gazdaság valamennyi adatára

– tette hozzá Gitzel.

Fotó: VG

A német jegybank szerint a múlt hónapban a tovább gyorsulhatott, és ez folytatódhat is, hacsak nem történik jelentős kudarc a járvány elleni küzdelemben, és ha az alapanyaghiány is enyhülni kezd. Amennyiben ezek teljesülnek, a Bundesbank arra számít, hogy a gazdaság a harmadik negyedév végén eléri a járvány előtti szintet, miközben idén 3,7 százalékkal, jövőre pedig 5,2 százalékkal nő.

Németország kereskedelmi többlet kereskedelmi mérleg export-import
Kapcsolódó cikkek