Nemzetközi gazdaság

Az amerikaiak több mint fele nem fizetett adót

A koronavírus-járvány miatt bevezetett adókedvezmények következtében mentesültek sokan a kötelezettség alól tavaly, és még az idei évben is sokan járhatnak hasonló cipőben.

Több mint 100 millió háztartás, az adófizetők 61 százaléka nem fizetett jövedelemadót 2020-ban az Egyesült Államokban a Tax Policy Center jelentése szerint – írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

Az ok hátterében a koronavírus-járvány, illetve az arra adott kormányzati intézkedések állnak, így sokan nem voltak adókötelesek, vagy adójóváírást vehettek igénybe 2020-ban. 107 millió háztartás került ebbe a helyzetbe a 2019-es 76 millióval, az adófizetők 44 százalékával szemben, ám ez a szituáció valószínűleg átmeneti, hiszen várhatóan 2022-re megszűnnek a fő okok, úgymint a magas az állami adó-visszatérítések és -kedvezmények és az élénkítőcsomagok keretében a háztartásoknak postázott csekkek.

Az idei évben azonban még sokan lesznek, akiknek nem lesz adófizetési kötelezettségük az Egyesült Államokban, 

várhatóan az amerikaiak 57 százalékának az idén sem kell befizetni az államkasszába, 

ám jövőre ez az arány 42 százalékra mérséklődik és hasonló szinten is marad, amennyiben folytatódik a járványt követő gazdasági fellendülés, és valóban megszűnnek az átmenetinek mondott adókedvezmények.

Ezek a számok várhatóan hiába átmenetiek, előkerülnek majd a kongresszusban is, ahol a demokraták 3,5 ezer milliárd dolláros költségvetési javaslata elsősorban a gazdagokat célozza a tőkejövedelmeken elért nyereség, a magas fizetések és a társasági emelésével. A republikánusok szerint azonban az ország adórendszere már így is progresszív, ami kevés embertől szedi be az adóbevételek nagy részét. A szövetségi jövedelemadó fizetése alól mentesülők a Tax Policy Center szerint a lakosság 44 százalékát tették ki az elmúlt évtizedben.

Ezzel szemben a legtöbb adót fizető 20 százaléktól származott a bevételek 78 százaléka 2020-ban, míg ez az arány 2019-ben csak 68 százalék volt. A legtöbb jövedelemadót fizető 1 százalék pedig 28 százalékkal járult hozzá az állami kiadásokhoz a 2019-es 25 százalék után.

A törvényhozás 2021-re megemelte számos adókedvezmény és adójóváírás mértékét, így milliók mentesültek az adófizetési kötelezettség alól. A jelentést készítő szervezet szerint azoknak a háztartásoknak, melyeknek a jövedelme 28 ezer dollár alatt van, az idén biztosan nem kell befizetniük az államháztartásba. Ugyanakkor az adókedvezményekkel elsősorban azok járhattak jól, akiknek 2020-ban is kellett fizetniük, hiszen az ő terheik dollárban számolva jóval nagyobb mértékben csökkenhettek, mint a legszegényebbeké. Azt is fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban a szövetségi jövedelemadó független a munkáltatók által az alkalmazottak után fizetett terhektől.

Egyesült Államok adórendszer adófizetés
Kapcsolódó cikkek