Nemzetközi gazdaság

Az EU újra utazási korlátozásokra készül az amerikai turisták esetében

Az Amerika a megugró esetszám miatt már nem minősül biztonságos országnak.

Az azt fogja javasolni tagállamainak, hogy állítsák vissza a COVID-19 miatti utazási korlátozásokat az Egyesült Államokból érkező utazókra, mivel az elmúlt hetekben meredeken emelkedett Amerikában az új esetek és a kórházi kezelések száma – írja az Amerika Hangja internetes oldala uniós tisztségviselőkre hivatkozva.

Fotó: Shutterstock

A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó hivatalnokok szerint az EU utazási politikájának felülvizsgálata ugyan még folyamatban van, ám még ezen a héten lekerülhet az Egyesült Államok azon biztonságos országok listájáról, ahonnan karantén és tesztelés nélkül utazhatnak a turisták az Unióba.

Az ajánlást állítólag az Európai Tanács teszi majd meg, amely kéthetente felülvizsgálja az utazási listát. A javasolt korlátozások azonban nem lennének kötelező érvényűek a tagállamokra nézve, mivel nincs egységes utazási politika, és a tagállamok szabadon hozhatják meg saját szabályaikat.

Az EU júniusban feloldotta az amerikai turistákra vonatkozó legtöbb utazási korlátozást, annak dacára, hogy az Egyesült Államok zárva maradt az európai utazók előtt.

Az EU "biztonságos listájára" való felkerülésnek egyébként az a feltétele, hogy az előző 14 napban 100 000 lakosra vetítve legfeljebb 75 új megbetegedés forduljon elő. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) legfrissebb adatai szerint 100 000 lakosra több mint 300 új megbetegedés jutott a legutóbbi ilyen időszak alatt.

A múlt héten az új esetek száma már naponta átlagosan több mint 150 000 volt, ami az idei januári és februári csúcsokat ostromolja.

A koronavírus miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma pedig 100 000 körülire emelkedett, amire szintén nem volt példa február óta.

Covid-19 járvány turizmus USA EU
Kapcsolódó cikkek