Nemzetközi gazdaság

Nem győzik a német gyártók a megrendeléseket

Hatalmasra nőtt a német gyártók elmaradása a megrendelésekhez képest, mert a chiphiány blokkolja a termelést.

Rekordnagyságúra duzzadt a német feldolgozóipar megrendelésállománya, miután júniusban is 2,8 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest – közölte a Destatis. A növekedést a belföldi megrendelések 4 százalékos, míg a külföldi megrendelések 2,2 százalékos emelkedése hajtotta. A megrendelésállomány 2020 júniusa óta folyamatosan nő, és idén júniusra a feldolgozóipari vállalatok 7 havi termelését biztosító tételre halmozódott fel, ami a felmérés 2015 januári kezdete óta a legmagasabb érték. A válság által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020 februárjához viszonyítva a júniusi megrendelésállomány 17 százalékkal áll magasabban.

Fotó: Shutterstock

A megrendelésállomány növekedése erősen összefügg azzal, hogy a chiphiány blokkolja a német feldolgozóipart, így a termelés lemaradásba került a megrendelésekhez képest. Elemzők szerint ez a tényező nem is fog egyhamar megszűnni.

Júniusban a német ipari termelés 1,3 százalékos visszaesést szenvedett el az előző hónaphoz képest

 de a második negyedév mindhárom havában a zsugorodás volt jellemző, még ha nem is ilyen mértékű.

Az autógyártás teljesítménye 11,2 százalékkal esett vissza a második negyedévben,

pedig a karantén idején felhalmozódott megtakarításaikat sokan autóvásárlásra költenék. A német ipari termelés összességében még mindig 6,8 százalékkal marad el a járvány kirobbanása előtti utolsó hónap, a 2020. februári szinthez képest.

A számok azt mutatják, hogy az ellátási láncokban tapasztalt fennakadások nagyobb veszélyt jelentenek a német iparra, mint maga a járvány, ezért mihelyt az ellátási lánc problémái kezdenek megszűnni, az ipari termelés hatalmas fellendülésbe kezdhet. A német gazdaság fellendülése a második negyedévben gyengébb volt, mint a többi nagy euróövezeti országban, aminek az az elsődleges oka, hogy a félvezetők hiánya a német feldolgozóipar kulcsfontosságú ágazatait érinti, így erőteljesebben is fékezi a termelést. A megrendelésállomány növekedésével párhuzamosan az elmúlt 14 hónapból 12-ben a vállalati raktárkészletek is csökkentek, amiből az következik, hogy amennyiben az ellátási lánc normalizálódik, a német feldolgozóiparnak nagyon magas fordulatszámra kell majd felpörögnie.

Németország megrendelésállomány feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek