Nemzetközi gazdaság

Szárnyal a magyar építőipar, a leggyorsabban Európában

Visszaesett az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben júniusban havi szinten, ugyanakkor nőtt éves összevetésben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,7 százalékkal, az 27 tagállamában pedig 1,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés júniusban az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az euróövezetben 2,8 százalékkal, az unió egészében pedig 3,5 százalékkal bővült az építőipari termelés.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 10 országból ugyanis még nincs júniusra vonatkozó adat. 

Az elérhető adatok alapján azonban az látszik, hogy júniusban a legnagyobb havi növekedés Szlovéniában volt 4,8 százalékkal, majd Magyarország (+3,6 százalék) és Románia (+2 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenés Szlovákiában volt, 6,5 százalékkal, amelyet Spanyolország (-3,6 százalék) és Ausztria (-3,3 százalék) követett.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés 27,7 százalékkal Magyarországon, 10,2 százalékkal Romániában és 10 százalékkal Ausztriában volt. Az eddig megismert adatok alapján három országban jegyeztek fel csökkenést, a legnagyobbat Spanyolországban (-10,6 százalék), illetve Németországban (-1,6 százalék) és Belgiumban (-0,6 százalék).

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.

Eurostat építőipar Európai Unió eurozóna
Kapcsolódó cikkek