Nemzetközi gazdaság

Szlovákiában még nem tért magához az idegenforgalom

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint a hazai vendégek mintha hátat fordítottak volna az otthoni kirándulásoknak.

Szlovákiában idén is haldoklik az idegenforgalom,

júniusban például 288 ezer fő foglalt szállást, ami együttesen 807 ezer vendégéjszakát eredményezett, ez azonban alig 50 százaléka a 2019-es, a világjárványt megelőző adatoknak, amikor is 610 ezer fő és 1,6 millió vendégéjszaka volt az idevágó havi szám. Ráadásul míg júniusban csupán a turisták 16 százaléka érkezett külföldről, addig 2019-ben még a 40 százalékuk jött az ország határain kívülről. 

Viszont az is tény, hogy az év hatodik hónapjának mutatói már 50 százalékkal magasabbak 2020 júniusának adatainál,

amikor a pandémia miatt az ideinél is szigorúbb egészségügyi korlátozások voltak érvényben.

Fotó: Shutterstock

Az idegenforgalomban érdekeltek szerint a szlovák kormány kaotikus, folyamatosan változó járványügyi stratégiája miatt a külföldi turisták továbbra is nagy ívben elkerülik az országot, különösen fájó a cseh és lengyel vendégek hiánya a Tátrában. Idén júniusban alig 47 ezer külföldi turista szállt meg a szlovákiai szállodákban (113 ezer vendégéjszakát generálva), ami nagyjából az ötöde a két évvel korábbinak. A Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) kimutatásaiból kiindulva a külföldi turisták elmaradása Pozsonynak okozza a legnagyobb károkat. 

Pozsony látogatottsága egyenesen 71,5 százalékkal esett vissza 2019-hez képest,

a külföldi vendégek száma esetében még nagyobb a zuhanás, 84 százalékos. A 240 ezer hazai turista közül júniusban a legtöbben Zsolna (56 ezer), Eperjes (51 ezer) és Besztercebánya megye (38 ezer) szállodáit keresték fel, vagyis e három megye együttesen a turisták 60 százalékát vonzotta magához. Ez nem véletlen, mivel a három megye fedi le a Magas- és az Alacsony-Tátra régióját. Nyitra megyére ezzel szemben alig 17 ezer turista volt kíváncsi, és a sereghajtók között van Kassa (22 ezer) és Nagyszombat megye (23,5 ezer) is.

Marek Harbulák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint a hazai vendégek mintha hátat fordítottak volna az otthoni kirándulásoknak. 

Tavaly március és május között zárva tartottak az idegenforgalmi központok, a nyitást követő nyári hónapokban viszont megrohamozták a szállodákat. Viszont idén ez a lelkesedés mintha elpárolgott volna

– mondta Harbulák. A júliusi összesített adatok még nem állnak rendelkezésre, de a tévéhíradók tanulsága szerint még a Tátrában sincs telt ház. Nagyon sok függ attól, milyen gyorsan cseng le a járvány közelgő, újabb hulláma, mert a síközpontok szerint még egy olyan durva lezárást, mint amilyen 2021 első negyedévében volt, nem biztos, hogy túlélnének.

A második negyedév végén Szlovákiában 4586 szállásadó helyet tartottak nyilván, együttesen 71 ezer szobával és 167 500 ággyal. A szobák kihasználtsága a második negyedévben mindössze 15 százalékos volt.

turizmus Szlovákia Tátra
Kapcsolódó cikkek