A több mint 2,5 trillió dollárt kezelő befektetők felszólították a kormányokat, hogy kötelezzék a vállalatokat és a könyvvizsgálókat a zéró kibocsátási célhoz igazított pénzügyi elszámolások benyújtására – derül ki a Reuters birtokába jutott levélből, amelyet Alok Sharma brit politikusnak, az ENSZ novemberi klíma-csúcstalálkozójának leendő elnökének címeztek.

A levélírók szerint döntő fontosságú az éghajlatváltozás pénzügyi hatásainak tisztázása, illetve a klímaváltozás visszaszorítását célzó beruházások ösztönzése.

A szeptember 14-i levélben a befektetők azt írják, hogy

a kormányoknak kötelezővé kell tenniük a vállalatok számára, hogy teljesítsék a zéró kibocsátás pénzügyi követelményeit, a könyvvizsgálók pedig figyelmeztessék erre azokat a cégeket, amelyek ezt elmulasztották megtenni.

Fotó: AFP

A Carbon Tracker és a Climate Accounting Project tanulmánya arra mutat rá, hogy a legkörnyezetszennyezőbb vállalatok 70 százaléka nem számolt be 2020-as pénzügyi kimutatásában a környezeti kockázatokról, a könyvvizsgálatok 80 százaléka pedig nem is talált bizonyítékot arra, hogy egyáltalán felmérték volna a kockázatokat.

A legtöbb vállalat alig, vagy nem veszi figyelembe az éghajlatváltozási kockázatokat, ezáltal olyan pénzügyi eredmények születnek, amik arra engednek következtetni, hogy a kormányok nem teljesítenék ez irányban vállalt kötelezettségeiket

– áll a levélben.

Nagy-Britanniában már figyelmeztették a vállalatokat és a könyvvizsgálókat, hogy oly módon gondolják újra a számviteli követelményrendszert, hogy az magába foglalja a klímaváltozás jelentette kockázatokat is.

A befektetők az kérik, hogy a pénzügyi beszámolókat a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott szempontokhoz igazítsák.

A vállalatok és könyvvizsgálók tétlensége miatt kormányzati beavatkozásra van szükség, enélkül évekbe telhet, mire a vállalatok reagálnak a befektetői követelésekre

– írták.

Alok Sharma egyelőre nem reagált a levélre.

Az ENSZ novemberi, Glasgow-ban rendezendő klímakonferenciáját (COP26) a 2015-ös párizsi klímaegyezmény óta a legfontosabb csúcstalálkozóként tartják számon.