Nemzetközi gazdaság

Az új Amazon vezér 55 ezer új ember felvételével indít

Az Amazon a további növekedés érdekében számos új irodai munkahelyet hoz létre a mostani toborzás kapcsán, melyek jelentős része új pozíció, ugyanakkor az nem derült ki, hogy bizonyos állások mióta állnak nyitva a cégnél.

Jeff Bezos utóda az Amazon élén, Andy Jassy elsőként a Reutersnek adott interjút, mint vezérigazgató. Jassy elmondta, hogy az Amazon az elkövetkező hónapokban 55 ezer új alkalmazottat kíván felvenni, elsősorban irodai és technológiai dolgozókat, hogy lépést tudjon tartani a növekvő kiskereskedelmi, felhőszolgáltatási és hirdetési kereslettel.

Fotó: AUSTON JAMES / Amazon / AFP

A cég a szélessávú internet-elérés bővítése céljából Project Kuiper néven több műholdat is az űrbe juttatna, amihez szintén számos új alkalmazottra lesz szüksége. A cég szeptember 15-én indítja éves globális munkaerő toborzási kampányát, és Jassy szerint ez egy jó időpont új alkalmazottak toborzására. A vezérigazgató a PwC felmérését idézte, mely szerint az amerikai munkások 65 százaléka gondolkodik munkahely váltáson.

Az újonnan felvettekkel az Amazon fehérgalléros állománya – mely jelenleg 275 ezer embert jelent világszerte – 20 százalékkal bővülne. A vállalatot számos kritika érte munkásokkal szembeni bánásmódja miatt, igaz ezek a raktárakban dolgozó, kékgalléros alkalmazottakat érintette elsősorban.

A kérdésre, hogy hogyan változtatna munkásokkal szemben gyakorlatán a vállalat, Jassy elmondta, hogy a cégnél mindenkinek adott a szabadság, sőt, valójában az elvárás, hogy kritikusan tekintve a folyamatokra javaslatokat fogalmazzon meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne a dolgokat jobban csinálni.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a mostani toborzás kapcsán elsősorban új pozíciókra keresnek embereket – mérnök, kutató vagy épp robotikai szakember –, nem pedig olyanokra, amik felmondás miatt üresedtek meg. Az Egyesült Államokban a gazdaság újranyitása kapcsán számos cég küzdött az üresedések betöltésével és az irodai és távoli munkavégzés közötti egyensúly megtalálásával. Nem világos, hogy bizonyos, erős versenynek kitett pozíciók az Amazon esetében mióta üresek. A cég, mely korábban iroda központú kultúráját reklámozta, a későbbiekben visszavonulni kényszerült és felajánlotta alkalmazottainak, hogy csak heti három napot kell az irodákban tölteniük.

Az Egyesült Államok második legtöbb embert alkalmazó magánvállalataként az Amazon 2020-ban 500 ezer új munkahelyet hozott létre, elsősorban a magas fluktuációval bíró raktári és szállítási pozíciók körében, melyek terén Jassy szerint a vállalat különösen a bérezés tekintetében kíván versenyképes lenni. Jassy szerint vállalata vezette az utat az óránként 15 dolláros felé, mely bizonyos államokban akár a 17 dollárt is elérheti.

A beígért 55 ezer munkahely közül a tervek szerint több mint 40 ezer az Egyesült Államokban létesül, míg a maradékon olyan országok osztoznak majd mint India, Németország és Japán. A vállalat 2017-ben, második központja keresése során már ígért több ezer új fehérgalléros munkahelyet, miközben a különböző városok számos kedvezménnyel igyekeztek a céget magukhoz édesgetni. A kettes számú központot elnyerő virginiai Arlington az egy évtized alatt ígért 25 ezer állásnak egyelőre csak töredékét tudta felmutatni, a mostani toborzás során azonban 2800 új pozíció nyílik a városban, míg a Seattle-höz közeli Bellevue 2000 új állásra számíthat. 

munkaerőpiac toborzás Andy Jassy Amazon
Kapcsolódó cikkek