A Fekete-tengerben, nagyjából 170 kilométerre a török partoktól 405 milliárd köbméternyi mennyiségű földgázra bukkant tavaly a Faith fúróhajó, idén júniusban pedig az északi Sakarya mezőn találtak további 135 milliárd köbméternyi gázt, tehát az ország csaknem 540 milliárd köbméter kiaknázatlan készlettel rendelkezik – részletezte a Daily Sabah cikke.

Fotó: Celal Gunes / Anadolu Agency / AFP

Törökország évente 45-50 milliárd köbméter gázt fogyaszt, melynek importálásáért 12-15 milliárd dollárt fizet.

A közelmúltban felfedezett mennyiség az állam hazai szükségleteinek nagyjából harmadát tudja fedezni, amennyiben 2027-re eléri a maximális kitermelési kapacitását

– erősítette meg hétfőn Fatih Dönmez, az ország energiaügyekért és természeti erőforrásokért felelős minisztere.

Ankara korábban bejelentett célja az, hogy 2023-ban, a modern Törökország megalapításának századik évfordulóján kezdje el a sakaryai mezőről a gázt a fő hálózatba pumpálni, a teljes üzembe helyezés pedig 2027-ben vagy 2028-ban kezdődhetne el.

Csak a Sakarya-mező csúcskitermelése fedezni tudná a tavalyi hazai felhasználás 31 százalékát. A törökök 2020-ban 48,1 milliárd köbméter gázt importáltak, ami 6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

Törökország gázimport-függősége igen jelentős, hiszen a fogyasztásának nagyrésze Oroszországból, Azerbajdzsánból és Iránból érkezik vezetékeken keresztül, valamint cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában Nigériából, Algériából és az Amerikai Egyesült Államokból.

Az energiafüggőség csökkentése azért is kiemelt jelentőségű Ankara számára, mert az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott a gáz iránti kereslet az országban. Ráadásul ez a globálisan is növekvő kereslet, és az alacsony készletek miatt rekordmagas világpiaci gázárak közepette történt.

Az ország már eddig is új szerződésekről tárgyal több piaci szereplővel, köztük az orosz gázóriással, a Gazprommal is. Az Oroszországról a Fekete-tengeren keresztül Törökországba szállító vezetéken, a TurkStreamen keresztül január 1 és szeptember 19. között 20,3 milliárd köbméter gáz érkezett, ami rekordmennyiségnek számít.

A földgázmezők kitermeléséhez ugyanakkor nem keresnek nemzetközi partnercégeket, saját hatáskörben szeretnék megvalósítani a projektet. Törökország már meg is kezdte a Fekete-tenger alatt húzódó, a gázt a szárazföldre szállító vezetékekhez használatos csövek gyártását.

A Turkish Petroleum Corporation (TPAO) állami energetikai vállalat négy fázisban csaknem 40 kutat szeretne fúrni a Sakarya-mezőn.

Fatih Dönmez határozottan kijelentette, hogy a TPAO-nak megvan a megfelelő műszaki tudása és kapacitása ahhoz, hogy egyedül végezze el a feladatot, és a kormány nem tervezi külföldi vállalatok meghívását az olajmező üzemeltetésére.

Padlóra került a líra

Szintén Törökországgal kapcsolatos hír, hogy a líra árfolyama történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben vasárnap késő este. A pénzromlást a múlt heti váratlan kamatcsökkentés után az pörgette fel a hétvégén, hogy Tayyip Erdogan elnök kijelentette, hogy Törökországnak továbbra is szándékában áll megvásárolni Oroszországtól az S-400-as rakétavédelmi rendszerek második tételét, ami elmélyítheti a szakadékot a NATO-szövetséges Washingtonnal, és újabb amerikai szankciókat válthat ki.