Egy több mint 40 európai parlamenti képviselőből álló csoport, levélben szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy vizsgálja meg a Gazprom szerepét az európai gázárak folyamatos emelkedésében, mondván, hogy a vállalat magatartása miatt a piac cég szándékos manipulációjára gyanakszik.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A 705 európai parlamenti képviselőből 43 által által aláírt levélben többek között azt is állítják:

A Gazprom zsarolja Európát, nem növeli a gázkészleteket.

A Reuters beszámolója szerint a képviselők állítása szerint az orosz Gazporm szándékosan szítja az áremelkedést mégpedig azzal a céllal, hogy az unió mielőbb adja meg az Északi Áramlat-2 működéséhez még szükséges engedélyeket, melynek építése másfél hete fejeződött be. A hagyományos ukrán tranzit útvonalat megkerülő vezeték üzembe helyezését még jóvá kell hagynia az illetékes német hatóságoknak. A vezetéken a tervek szerint az év végéig el is indulnak a szállítások. Érdekes módon, de nem meglepően szinte azonos vádakat fogalmazott meg tegnap a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely kedden felszólította Oroszországot, hogy "tegyen többet" Európa gázellátásának érdekében.

A vádakra válaszul a Gazprom kijelentette, hogy ügyfeleit annyi gázzal látja el, amennyit a szerződésekben vállaltak, vagyis minden vállalását teljesíti. Az Európai Bizottság kijelentette, hogy megkapta a levelet, és kellő időben válaszolni fog.

A földgáz nagykereskedelmi ára meredeken emelkedett az utóbbi hetekben az európai piacokon, és megközelítette az ezer köbméterenkénti ezer dolláros árat, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. Csak a múlt héten közel 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal emelkedett a földgáz szabadpiaci ára. 

Számos országban az elektromos energia ára is az egekbe szökött a gáz- és a szénárak emelkedése, illetve a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása miatt.

Az országainak energiaügyi miniszterei szerdán az elszálló gáz- és villamosenergia-árak kedvezőtlen következményeiről egyeztetnek, azt követően, hogy több európai országban kormányzati intézkedéseket dolgoztak ki a lakossági fogyasztók védelmére.