Nemzetközi gazdaság

Ismét történelmi mélyponton a török líra

A török líra árfolyama történelmi mélypontra, 8,8995-es szintre gyengült a dollárral szemben vasárnap késő este, azóta 0,4 százalékot erősödött. A pénzromlást a múlt heti váratlan kamatcsökkentés után az pörgette fel a hétvégén, hogy Tayyip Erdogan elnök kijelentette, hogy Törökországnak továbbra is szándékában áll megvásárolni Oroszországtól az S-400-as rakétavédelmi rendszerek második tételét, ami elmélyítheti a szakadékot a NATO-szövetséges Washingtonnal, és újabb amerikai szankciókat válthat ki. Az Egyesült Államok korábban szankciókat helyezett kilátásba, ha az ország továbbra is vásárol a fegyverrendszerből.

Fotó: Nicolas Economou / Europress/NurPhoto via AFP

Ennek ellenére a török részvénypiac jól teljesít a nap folyamán, hasonlóan más feltörekvő ország tőzsdéihez. Az emelkedést annak a reménye táplálja, hogy a kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande adósságainak átütemezését megtámogatja a kínai állam, így elkerülhető a vállalat kötvénypiaci csődje.

A líra az idei év eddigi legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci valutája, amely az év eleje óta mintegy 16 százalékot veszített értékéből a legfontosabb devizákhoz képest, míg egyedül a dollár ellenében 20 százalékos a veszteség.

A líra elmúlt napokban látott gyengülésének korábbi előzménye, hogy múlt héten csütörtökön a török központi bank 100 bázisponttal 18 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat , miközben a piac arra számított, hogy marad a 19 százalék. A lépést Erdogan elnök erőltethette, ugyanis álláspontja szerint a gazdaságnak további monetáris stimulusra van szüksége, az immár 19,25 százalékra, rekordmagasra növekvő ellenére is.

alapkamat török líra TCMB történelmi mélypont Törökország török jegybank Erdogan
Kapcsolódó cikkek