Az Ola Electric Mobility a tervek szerint új gyárában évi 10 millió elektromos robogót, a világ termelésének 15 százalékát tervezi 2022-től gyártani, ám ehhez csak női munkásokat kíván felvenni a Bloomberg információi szerint.

Fotó: Manjunath Kiran / AFP

A jövőre tőzsdére lépni készülő, utasok szállítását bonyolító startup, az Ola nyomdokain létrejövő új cég gyára 330 millió dollárba fog kerülni a tervek szerint, és abban a munkások első csapata már meg is kezdte a munkát. A céget vezető Bhavish Aggarwal szerint a gyár, miután teljesen elkészül, 10 ezer nőt fog alkalmazni, amivel 

a világ legnagyobb csak nőket alkalmazó gyára lehet, és az egyetlen olyan, mely az autóiparban működik.

A 3000 robotot is felhasználó üzemben idővel az elektromos járművek teljes spektrumát szeretné Aggarwal gyártani, így a robogók mellett háromkerekűek és autók is jöhetnek majd.

A cég első terméke, 

az S1-es elektromos robogó először az indiai piacon jelenik meg, ahol 99 999 rúpiába (kicsit több mint 400 ezer forint) fog kerülni, 

és még az idén beindulhat azok exportja is. A cégvezető szerint a nők alkalmazása azok családját és egész közösségét is segíti, és fontos, hogy a gyártás terén csak 12 százalékos részesedéssel rendelkező nők képzésük és munkalehetőségeik javításának köszönhetően segítsék az ország globális gyártóközponttá válását.