Fellebbezést nyújtott be a Google az Android operációs rendszerének erőfölényével való visszaélés miatt kiszabott rekordösszegű, uniós trösztellenes bírság ellen.

A vállalat az Európai Bizottság 2018-as döntése ellen harcol, amely 4,34 milliárd eurós (5 milliárd dolláros) bírságot állapított meg, s amely azóta is a legmagasabb összeg, amelyet Brüsszel valaha is kiszabott versenyellenes magatartásért.

Emellett pedig az egyike annak a három, összesen több mint 8 milliárd dolláros trösztellenes büntetésnek, amellyel a Bizottság 2017 és 2019 között sújtotta a Google-t, a kaliforniai vállalat így mindhárom döntés ellen fellebbezett.

Fotó: NurPhoto

A bizottság akkori határozata azt a következtetést vonta le, hogy a Google erőfölényt élvez az általános internetes keresőszolgáltatások, a mobilos böngészők és az Android mobil operációs rendszer alkalmazás-áruházainak piacain,

vagyis egyértelmű erőfölénybe került a Google keresője, a Chrome és a vállalat Play Store alkalmazásboltja.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a Google egyértelműen megsértette az uniós szabályokat azzal, hogy az okostelefon-gyártóknak több Google-alkalmazást is át kellett átvenniük. Azt is kifogásolták, hogy a tech-óriás fizetett a telefongyártóknak azért, hogy kizárólag a Google Search alkalmazást telepítsék előre.

Ezt az ügyet sem a tények, sem a jog nem támasztja alá

– közölte a vállalat az Európai Bíróság Törvényszékén kezdődő ötnapos tárgyalás kezdetén. A vállalat azzal is érvel, hogy csak azért, mert alkalmazásai előre telepítve vannak az Android telefonokon, ez nem jelenti azt, hogy a felhasználók ki lennének zárva a rivális szolgáltatások letöltéséből. Az Android a legnépszerűbb mobil operációs rendszer, amely még az Apple iOS-t is megelőzi, és Európában ötből négy készüléken megtalálható.

Az EU Bizottsága nem kívánt nyilatkozni.