Nemzetközi gazdaság

Patthelyzet a német választásokon az első becslések szerint

A két nagy kormánypárt körülbelül azonos arányú szavazatot kapott a német választáson az ARD becslése szerint, vagyis egyelőre nem dőlt el az sem, ki lehet Angela Merkel kancellár valószínű utódja.

Az ARD felmérése szerint a Szociáldemokraták a szavazatok mintegy 25 százalékát kapták, ahogy a jobbközép CDU-CSU unió is. Harmadiknak a Zöldek futottak be 15 százalékkal, a liberális Szabaddemokraták (FDP) 11, a Baloldali Párt pedig 5 százalékos támogatottságot szerzett - közölte a Spiegel. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD),  amellyel a többi jelentős párt nem kíván koalíciót kötni, az FDP-hez hasonlóan 11 százalékot kapott.  Mindez előzetes becslés, a szavazatok megszámlálásával még bőven változhat a helyzet.

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Mivel a német választási rendszere arányos - azaz az elnyert parlamenti mandátumok aránya elég szorosan megfeleltethető a megszerzett szavazatok arányával -, a becslésből az látszik, hogy két legnagyobb párt éppen annak a határán áll, hogy ismét parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíciót állíthassanak fel együtt A tartományokban sűrűn volt már példa hárompárti koalícióra, szövetségi szinten azonban még nem. 

Németország exit poll SPD német választás CDU-CSU
Kapcsolódó cikkek