Nemzetközi gazdaság

Tizenhárom éves csúcson a spanyol infláció

A spanyolországi fogyasztói árak szeptemberben 4 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami 2008 szeptembere óta a leggyorsabb ütem – derült ki a nemzeti statisztikai intézet (INE) szerdán közzétett gyorsjelentéséből.

Ez volt a legmagasabb érték 2008 szeptembere óta, amikor a ráta 4,5 százalék volt.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az INE adataiból az is kiderült, hogy Spanyolország EU-harmonizált fogyasztói árindexe szeptemberben éves szinten szintén 4 százalékkal emelkedett az augusztusi 3,3 százalékról. A piaci elemzők konszenzusában 3,5 százalék szerepelt.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek, az augusztusi 0,5 százalék után. A piac 0,4 százalékot várt szeptemberre.

Az áremelkedését elsősorban az elszálló energiaárak okozták.

Kedden a spanyol jegybank lefelé módosítja a 2021-re vonatkozó legfrissebb gazdasági előrejelzését, miután a spanyol statisztikai intézet a múlt héten jelentősen rontotta a második negyedévre vonatkozó növekedési adatát – közölte kedden Pablo Hernandez de Cos jegybankelnök.

De Cos azonban megismételte, hogy a következő hónapokban a gazdasági tevékenység fokozatos normalizálódására számít, feltéve, hogy a világjárvány is enyhülni fog.

Spanyolország második negyedévi bruttó hazai növekedését az eredeti 2,8 százalékról 1,1 százalékra módosították, ami veszélyezteti az egész évre vonatkozó, a pandémia előtti termelési szint elérésének optimista forgatókönyvét.

A lefelé történő korrekció bejelentése alig két nappal azt követően történt, hogy a spanyol jegybank 6,2 százalékról 6,3 százalékra emelte a 2021-re vonatkozó egész éves növekedési előrejelzését.

A felülvizsgálatig a spanyol gazdaság a fejlett országok közül az egyik leggyorsabb fellendülést produkálta a 2020-as 10,8 százalékos visszaesés után.

gazdasági növekedés Spanyolország infláció fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek