Haiti menekültek ezrei gyűltek össze a texasi határnál egy híd alatt, az amerikai hatóságok megkezdték a tömeges hazatelepítésüket. Péntek óta több mint háromezer embert toloncoltak ki, és a Politico beszámolója szerint az amerikai hatóságok kedden várhatóan további hat járatot indítanak a szigetországba.

Fotó: Richard Pierrin / AFP

A cél, hogy a több mint 12 ezer menekült többségét a lehető legrövidebb idő alatt hazavigyék anélkül, hogy egyáltalán lehetőséget adjanak nekik a menedék iránti kérelem beadására.

Bár Mexikón keresztül érkeztek, a szomszéd ország nem fogad vissza senkit a saját állampolgárain, valamint a guatemalaiakon, hondurasiakon és salvadoriakon kívül, és vasárnap szintén megkezdte a haitiak kitoloncolását.

Fotó: Richard Pierrin / AFP

Haitiból tömegesen érkeztek migránsok az Egyesült Államokba a 2010-es pusztító földrengés óta. A mostani áradatot az augusztus közepi természeti katasztrófa indította el, amely több mint kétezer halálos áldozatot követelt, és hatalmas pusztítást okozott. Sokakat késztetett menekülésre az elnök meggyilkolása is.

Haitin nincs közbiztonság, az ország politikai válságba süllyedt

– magyarázta az egyikük a Politicónak.

Fotó: Claudio Cruz / AFP

A gyorsított amerikai eljárást az teszi lehetővé, hogy Joe Biden elnök érvényben hagyta az elődje, Donald Trump által a koronavírus-járvány miatt bevezetett kitoloncolási szabályozást.