A vasárnap délutáni jelentésekben még 724 halott szerepelt, a Reuters hétfői beszámolója alapján azonban már 1297 halottat tartanak nyilván. A polgári védelem legfrissebb összesítése szerint a halálos áldozatok zöme – 1054 ember – a fővárostól, Port-au-Prince-től nyugatra fekvő Sud megyében vesztette életét, 122-en haltak meg Nippes-ben, 119-en Grand'Anse-ban és ketten az Nord-Ouest megyében.

 

A haiti kórházakban 5700 sérültet ápolnak.

Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es erejű földmozgás fészke tíz kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A polgári védelem 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról tájékoztatott.

Arien Henry ideiglenes miniszterelnök együttműködésre szólított mindenkit, hogy a szigetország meg tudjon birkózni a "rendkívüli komoly helyzettel".

Mexikó és a Dominikai Köztársaság élelmet és orvosságot küldött Haitiba, Kolumbia pedig mentőcsoportokat. Az Egyesült Államok 65 fős mentőcsapatot és felszerelést küldött oda a túlélők utáni kutatáshoz.

Fotó: Stanley Louis / AFP

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de szigetországot koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

A földrengés után számos nemzetközi szervezet küldött mentőcsapatokat és adományokat egyaránt. A CNN híre szerint haiti származású japán teniszcsillag, Naomi Oszaka pedig komoly pénzösszeggel támogatja a mentést és helyreállítást.