Történelmi léptékű visszaesést szenvedett el 2020-ban az osztrák gazdaság a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria kedden kiadott közleménye szerint.

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ausztria bruttó hazai terméke 2020-ban 6,7 százalékkal zuhant, jóval nagyobb mértékben a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válságban 2009-ben elszenvedett 3,8-es visszaesésnél.

Az osztrák gazdaság teljesítménycsökkenésénél kisebb mértékben, 4,6 százalékkal esett az ország legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország bruttó hazai terméke, és az GDP-csökkenése is kisebb volt, 5,9 százalékos az Eurostat adatai alapján.

A statisztikai intézet kimutatása szerint a feldolgozóiparban 5,6 százalékkal zsugorodott a teljesítmény, a szolgáltatásokban pedig 7,3-del.

Az építőipar 3,0 százalékos csökkenéssel vészelte át a válságot. A szolgáltatóiparon belül a vendéglátás és a gasztronómia 40,1 százalékos visszaesést szenvedett el. A kulturális és szórakoztatóipari rendezvényszervezőknél 19,7 százalékos volt a visszaesés, a közlekedési szolgáltatásoknál pedig 13,0. A kereskedelmi ágazatokban 4,2 százalékkal csökkent a teljesítmény, a pénzügyi és biztosítási ágazatokban viszont 5,1-del emelkedett.

A koronajárvány súlyosan érintette a gazdaság keresleti oldalát is. 

A fogyasztás 6,3 százalékkal, történelmi léptékben esett vissza.

Ezen belül a lakossági fogyasztás 8,7 százalékkal. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások igénybevétele mérséklődött, de az olyan fogyasztási cikkeké is, mint a cipő és a ruházati cikkek. Az élelmiszerek fogyasztása azonban emelkedett.

A beruházási javak kereslete 5,2 százalékkal csökkent, ezen belül a szállítási eszközöké a legnagyobb mértékben, 10,9 százalékkal.

Az ipari gépek és berendezések kereslete 7,8, az építőipari kereslet viszont csak 3,7  százalékkal csökkent.

Az áruexport 7,8, az -import pedig 6,4  százalékkal esett tavaly. 

A szolgáltatások exportja és importja ennél jóval nagyobb mértékben, 17,3 és 16,8 százalékkal csökkent — nem utolsósorban az utazási korlátozások miatt. Munkaórában számítva 8,7 százalékkal zsugorodott tavaly Ausztriában az élőmunka teljesítménye. A válság társadalmi következményeinek kivédésére bevezetett olyan intézkedéseknek köszönhetően azonban, mint a részmunkaidős foglalkoztatás, az állásban lévők és az önálló dolgozók száma, mindössze 1,9 százalékkal, 90 ezerrel csökkent, 4,7 millióra. 

https://www.statistik.at/web_de/presse/126770.html