Franciaország példa nélkül álló diplomáciai válságba került pénteken az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, miután az előző nap kipattant tengeralattjáró-ügy miatt visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Florence Parly, a védelmi tárca vezetője is a francia kormány csalódottságának adott hangot csütörtökön, közleményükben azt írták: a következetesség hiányáról tesz tanúbizonyságot, hogy kizárnak egy európai szövetségest a partnerségből egy olyan időszakban, amikor példátlan kihívások merültek fel az indiai- és csendes-óceáni térségben.

Majd pénteken Le Drian visszahívta országa nagyköveteit. Közölte, hogy a lépésre a helyzet komolysága késztette Emmanuel Macron francia elnököt.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre azt mondta: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Párizst.Canberra egyelőre nem reagált a francia nagykövet visszahívására.

Egy meg nem nevezett franciaországi diplomáciai forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek: az ügyben Párizs hivatalosan nem említi Nagy-Britanniát, de úgy gondolja, hogy opportunista módon csatlakozott a szerződéshez. "Londoni nagykövetünket nem kell visszahívnunk ahhoz, hogy levonjuk következtetéseinket" - mondta az illető.