Nemzetközi gazdaság

A várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentheti az ösztönzőket az EKB

Az Európai Központi Bank csütörtökön közzétett szeptemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az eszközvásárlások nagyobb mértékű csökkentését, és komolyabb inflációs aggodalmakat tápláltak, mint azt az ülés utáni kommunikációjuk sugallta.

Fotó: Boris Roessler

Mivel a gazdaság szilárd lábakon áll, a 3,4 százalékos pedig jóval az EKB célkitűzése felett van, a döntéshozók decemberben a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben csökkenthetik a támogatásokat.

A világjárványhoz kapcsolódó ösztönzés megszüntetésének első, bár jelképes lépéseként az EKB a múlt hónapban úgy döntött, hogy mérsékelten csökkenti a kötvényvásárlásokat. A jegyzőkönyvből kiderül azonban, hogy egyes döntéshozók nagyobb mértékű csökkentés mellett érveltek, arra hivatkozva, hogy a központi bank válasza nincs összhangban a fellendüléssel, és az év eleji szinthez hasonló vásárlási ütem lenne megfelelő. A konzervatívabb döntéshozók viszont egyenesen azzal érveltek, hogy a piacok már felkészültek a vészhelyzeti vásárlási program 2022 márciusáig történő kivezetésére, így az már nem okoz majd jelentős hatást a finanszírozási feltételekre, és arra hivatkoztak, hogy a PEPP nélkül is rendkívül alkalmazkodó marad az általános monetáris politikai irányvonal.

Az EKB végül az óvatosabb lépés mellett döntött, mivel attól tartott, hogy egy nagyobb mértékű ösztönzőcsökkentést a laza monetáris politikából való kilépés felé tett lépésnek tekintenének, ami a középtávú alacsony inflációs kilátások miatt elhamarkodott lépés lenne.

A PEPP-program kivezetésével és egy új kötvényvásárlási program bevezetésének lehetőségeivel kapcsolatban Az EKB dilemmázik: kell-e új válságkezelő eszköz? című cikkünkben olvashat részletesebben.

szigorítás monetáris szigorítás monetáris politika Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek