Meglepő vereséget szenvedett Andrej Babis milliárdos miniszterelnök a mai csehországi parlamenti választásokon, és ezzel megteremtette az alapját egy lehetséges politikai patthelyzetnek, amelyben azonban pártja még jó reményekkel küzdhet a hatalom megtartásáért – közölte a Boomberg. 

Fotó: AFP

A három konzervatív párt szövetsége a szavazatok 99,4 százalékos összesítése alapján 27,7 százalékot szerzett. Petr Fiala, a SPOLU vezetője szerint ezzel esélye van új kormányt alakítani a Kalózok és a Polgármesterek által alkotott koalícióval összefogva, amely a statisztikák szerint 15,5 százalékkal a harmadik helyen végzett.

A két koalíciónak többsége van és ezzel ha összefognak esélyük is arra, hog kormányt hozzon létre 

- mondta Fiala, akinek csoportosulása a járvány utáni kiadások csökkentésével és az ország adósságterhének csökkentésével kampányolt, amely egyébként továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Tervei azonban igen nagy akadályba ütköznek, legalábbis rövid távon – mutat rá elemzésében a Bloomberg. 

Milos Zeman elnök megígérte, hogy Babisnak adja az első esélyt a kormányalakításra, ha az általa vezetett ANO marad a legerősebb párt. 

Bár Babis pártja, az ANO veresége megzavarta a közvélemény-kutatókat, akik akár öt százalékpontos győzelmet is jósoltak neki, a szombati 27,4 százalékos második helyezésével még mindig a legtöbb mandátumot szerezte a 200 fős törvényhozásban.

Ha Zeman ragaszkodik ígéretéhez, akkor Babist nevezheti meg miniszterelnök-jelöltként, és korlátlan időt adhat neki, hogy ügyvivőként maradjon, és elhúzza a koalíciós tárgyalásokat.

"Ez egy időjáték lesz Babis számára" - mondta Jan Kvetina, a Cseh Tudományos Akadémia politológusa. "Még ha nem is nyer bizalmi szavazást az új kamarában, Babis ügyvivőként kormányozhat. Ez a döntés most Zeman kezében van".

A Bloomberg emlékeztetett, hogy Zeman korábban is megkerülte az alkotmányos konvenciókat, 2013-ban a parlamenti többséggel dacolva saját technokrata kormányt nevezett ki, amely hat hónapig kormányzott anélkül, hogy valaha is elnyerte volna a törvényhozás jóváhagyását. A legutóbbi választások után több mint hat hónapig tartotta hatalmon Babist ügyvivői minőségben, mielőtt az megszerezte volna a szavazók támogatását.