Nemzetközi gazdaság

Kapaszkodik vissza a Facebook-részvény, de újabb csapás is jöhet

Az amerikai piac még nem nyitott ki, de a frankfurti kereskedésben valamelyest visszakapaszkodott a Facebook részvénye a platform tegnapi leállása és papírjainak zuhanása után. Az amerikai kongresszus azonban budapesti idő szerint délután 4-kor meghallgatja azt a volt Facebook-alkalmazottat, akinek a vasárnapi nyilatkozata odavágott a Facebook-részvénynek és Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató vagyonának.

A Facebook részvényei Frankfurtban 2,12 százalékkal, 284,7 euróra emelkedtek, a New York-i piacnyitás előtti kereskedésben pedig mintegy egy százalékkal, miután a tengerentúlon tegnap majdnem öt százalékot zuhant a papír. Hogy mi lesz a piacnyitás után, azt a visszapattanás ellenére egyelőre nehéz megmondani.

Fotó: AFP

Többórás globális leállás után keddre helyreállt a Facebook és a hozzá kapcsolódó Instagram és WhatsApp szolgáltatások működése, a technológiai óriás egy félresikerült konfigurációs változással magyarázta a malőrt. A nyilatkozat szerint a felhasználók adatai biztonságban maradtak, a Facebook-csoport hitelét azonban nem csak a globális technikai probléma tépázta meg a napokban.

Mark Zuckerberg alapító-résztulajdonos, vezérigazgató személyes vagyonának értékét azért is apasztotta le több mint hatmilliárd dollárral órák alatt a részvényárfolyam zuhanása, mert vasárnap Frances Haugen, a cég volt termékmenedzserének tévényilatkozata ellentmondott mindannak, amit a Facebook korábban állított arról, miként kezeli például a gyűlöletbeszédet és a tévinformációkat a platformon.

A volt alkalmazott szerint a profitszerzés felülírja a biztonsági megfontolásokat a Facebook gyakorlatában.

Haugen vádjainak pedig akkora jelentőséget tulajdonít az amerikai politika, hogy budapesti idő szerint délután négy órakor a kongresszus is meghallgatja. Vallomásának szövege már kiszivárgott, de hogy pontosan még mi hangzik el a meghallgatáson, ami esetleg befolyásolhatja a Facebook részvényeinek árfolyamát, az nem látható előre. A Reuters szerint Haugen az országra leselkedő egyik legégetőbb veszélyként írja le a Facebookot, amelynek algoritmusai és működése nem átlátható.

Az ügy lényege, hogy a Facebook romboló választásait senki sem érti jobban a Facebooknál, mert csak a Facebook lát be a függöny mögé... Az átláthatóság a hatékony szabályozás kritikus kezdőpontja

– áll a vallomásban. Haugen szerint a Facebook keveset tesz az ellen is, hogy a platformot erőszakos cselekmények elkövetésének a tervezésére használják. 

A Facebook közösségimédia-csoportjának szolgáltatásait több mint 2,75 milliárd ember használja naponta, és a technológiai óriás az egyik fő célpontja az OECD-n belül a héten tovább folyó tárgyalásoknak is a globális adóztatási szabályokról. Az óriási befolyási körű csoport hatórás leállása megmutatta, milyen veszélyes, ha csak néhány nagy szereplő van a piacon

– írta Margrethe Vestager, az versenybiztosa a Twitteren, amely maga is a közösségi média óriásai közé tartozik, és amelynek a részvényei tegnap követték a Facebook zuhanását.

leállás Facebook Zuckerberg
Kapcsolódó cikkek