Hétfő este órákra leállt a Facebook és a cég által birtokolt egyéb szolgáltatások – mint például az Instagram vagy a WhatsApp – elérése. Noha a külsős támadás nem zárható ki, az AP hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint valószínűbb a belsős emberi mulasztás.

Fotó: Ron Sachs/Consolidated/dpa / dpa Picture-Alliance/AFP

A vállalat ugyancsak hétfőn nyújtott be keresetet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által indított trösztellenes eljárás leállítására, mely szerint 

a vállalat monopóliumként viselkedik a közösségi média piacán.

Ugyancsak hétfőn szerepelt a CBS 60 Minutes műsorában Frances Haugen, aki arról beszélt, hogy a technológiai óriás megtévesztette a befektetőket arról, hogyan kezeli a gyűlöletbeszédet és a tévinformációkat. Haugen kedden a kongresszusnak is beszámol a vádakról.

A leállás órákig tartott, szemben a legutóbbi nagy internetes szünettel, amikor a Fastly felhőszolgáltatójának problémái miatt állt le több oldal, ám kevesebb mint egy órára. A Facebooknál egyes jelentések szerint a baj akkora volt, hogy 

még a vállalati belépőkártyák sem működtek, 

és a távoli hibajavításra sem volt lehetőség. 

Azóta a szolgáltatások helyreálltak, ám a szünet elég egyértelműen demonstrálta a vállalat domináns helyzetét a közösségi média piacán, a monopóliumellenes kereset leállítása így nehezebb lehet. A cég részvényei hétfőn közel 5 százalékot veszítettek az értékükből.