A főügyészség azzal vádolta meg a jegybank elnökét és a volt pénzügyminisztert, hogy 50 ezer eurónyi csúszópénzt közvetített Frantisek Imreczenek, a vizsgálati fogságban levő, a pénzügyi igazgatóság volt elnökének. Egyébként a Robert Fico vezette kormányok pénzügyminiszterének egyik helyettese, Radko Kuruc volt államtitkár korrupció miatt szintén vizsgálati fogságban van. 

Nincsenek információim, és nincs tudomásom semmilyen törvénysértésről, és soha nem állt érdekemben befolyásolni eljárásokat

 – reagált Kazimír, aki nem érzi bűnösnek magát. 

Úgy véli, a végzésben szereplő tényállás nem felel meg a valóságnak, és az indokolás sem tartalmaz bizonyítékot. 

Peter Kažimír ártatlannak vallja magát, a vezető kormánypárti politikusok azonban a lemondását követelik.
Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP

Vezető szlovák kormánypolitikusok szerdán egyhangúlag Kazimír lemondását követelték. Zuzana Caputová államfő kijelentette: ha olyan helyzetbe kerülne, mint Peter Kazimír, nagyon komolyan megfontolná, hogy lemond a tisztségéről az általa képviselt intézmény jó hírnevének megóvása érdekében. Hozzátette ugyanakkor: tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmének elvét, az ügyben a bíróságnak kell döntenie. 

Az, ami az utóbbi hónapokban Szlovákiában zajlik, nagyon fontos a társadalom megtisztulása és a helyes irányba való elmozdulás szempontjából. Nemcsak a több tucatnyi gyanúsítottról beszélek, hanem arról is, hogy több mint húszan már beismerték, hogy a múltban korrupciós bűncselekményt követtek el. Ez egy elkerülhetetlen folyamat, amelynek folytatódnia kell

– hangsúlyozta a köztársasági elnök. 

Igor Matovic jelenlegi pénzügyminiszter, a legerősebb kormánypárt, az OLANO elnöke kijelentette: a kormány nem tudja leváltani a jegybank elnökét, mert a nemzeti bank első embereként immunitást élvez. Kazimír két korábbi „fegyvertársa” Robert Fico és Peter Pellegrini, a két korábbi miniszterelnök nyíltan kiállt volt minisztere mellett. A képhez hozzátartozik, hogy Pellegrinire is rávetődött a korrupció árnyéka, azaz ha Kazimír ellen megalapozott a vád, akkor már egyenesen a korábbi garnitúra két legerősebb szereplője, Fico és Pellegrini kerül a célkeresztbe.