Vesztegetés ügyében indult eljárás Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója, volt pénzügyminiszter ellen. Többek között azzal vádolják, hogy kenőpénzt adott az adóhatóságnak zavaros manővereinek eltusolására. Bár ártatlannak vallja magát, erősen megremegett a lába alatt a föld, valószínű, hogy a botrány a lemondásához vezet – írja a Reuters.

Nem érzem magam bűnösnek semmilyen bűncselekményben 

– nyilatkozta Kažimír, a jegybank által kiadott közleményben, amelyet a Bloomberg szemlézett.

A vádak kivizsgálása várhatólag négy hónapot vesz igénybe, ha beigazolódik a bűnössége, akár kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik a szlovák jegybankvezért.

Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP

Zuzana Čaputová szlovák államfő is megszólalt az ügyben: ha olyan helyzetbe kerülne, mint Peter Kažimír, komolyan megfontolná, hogy lemond a tisztségéről az általa képviselt intézmény jó hírnevének megóvása érdekében – írja az Új Szó

Nemcsak a szlovákok háza táján van söprögetni való. Adathamisítási botrány ütötte fel a fejét a Nemzetközi Valutaalapnál, és a szervezet fő támogatójának számító Amerikai Egyesült Államok is kihátrált a kínos helyzetbe került IMF-vezér mögül. Krisztalina Georgieva a Világbank vezetőjeként gyakorolt nyomást Kína érdekében a vádak szerint.