Levegőből vizet előállító gépeket dobtak piacra az Egyesült Államokbeli Kaliforniában - írja az AP News. A Ted Bowman által tervezett szerkezetek nagy segítséget jelenthetnek a szárazsággal küzdő államban. Borsos ára ellenére már több helyi lakó is vásárolt belőle.

A levegőből víz rendszer úgy működik, mint egy klímaberendezés. Tekercsek segítségével lehűti a levegőt, amit vízzé alakít, ezt pedig egy tartályban gyűjti össze.

A mottónk, hogy levegőből vizet előállítani nem varázslat, hanem tudomány, mi pedig ezt valósítjuk meg ezekkel a gépekkel 

– mondta Ted Bowman, a washingtoni Tsunami Product tervezőmérnöke.

Nem ez az első levegőből vizet elven működő rendszer. Az elmúlt években számos hasonló kezdeményezés látott napvilágot, amelynek segítségével vizet nyerhetnek ki levegőből.

A Bowman által fejlesztett szerkezetek párátlanítják a levegőt, ezáltal iható tisztaságú vizet nyernek ki. A gépek háztartásokban, irodákban, valamint farmokon is hasznosíthatók.

Fotó: Shutterstock

A technológia különösen jól működik a ködösebb területeken, és mérettől függően napi 900 és 8600 liter közötti vizet képes előállítani. A gépek hatékonyan működnek magas páratartalmú területeken, mint például a Kalifornia partvidék.

A gépekért mélyebb zsebbe kell nyúlni. Harminc és kétszázezer dollár között mozog az áruk. 

Ennek ellenére a történelme legnagyobb aszályát élő Kaliforniában – ahol víztakarékosságra szólították fel a lakosságot – néhány lakó már vásárolt a készülékből vízszükségletük kielégítésére.

A magas ár mellett az is nehézséget okoz, hogy a gép működtetéséhez jelentős mennyiségű energiára van szükség. Ezt viszont egy tetőn elhelyezett napelemrendszer könnyedén fedezheti.

Ez a gép sokkal kevesebbért termel meg egy palacknyi vizet, mint amennyiért a boltba megvásárolható. Véleményem szerint az idő előrehaladtával egyre drágább lesz a közüzemi vízhasználat, ezért úgy gondolom, hogy ez a készülők hosszútávon visszahozza az árát

– számolt be egy, a kaliforniai Beniciában élő férfi, aki vásárolt a szerkezetből.

Helen Dahlke, a Kaliforniai Egyetem víztani kutatója szerint a technológia magánszemélyeknél hasznos, különösen vidéken, ugyanakkor nem oldja meg Kalifornia vízhiányból fakadó problémáit.

Úgy látja, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem során inkább az aszályok megelőzésére kell összpontosítani.

Vetekszik a minőség az ásványvizével

Korábban egy spanyol cég olyan generátorral állt elő, amely szintén a levegő páratartalmából állít elő vizet – számolt be a Business Insider cikke alapján a VG. A Genaq 2008 óta a spanyolországi Lucena városában gyárt ilyen vízgenerátorokat. A készülék segítségével egy liter víz előállítási költsége sokkal kevesebb, mint a standard fogyasztói ár, noha az előállított víz minősége vetekszik az ásványvizével. Az így előállított vizet pedig el lehet juttatni természeti katasztrófák, illetve szárazság sújtotta területekre is. A cég generátorai megfelelő körülmények között, azaz 30 és 80 százalék közötti páratartalom esetén 50-5000 liter vizet tudnak naponta előállítani.