Oroszországban augusztushoz képest gyorsult, 2016 közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett a fogyasztói árak emelkedése szeptemberben éves szinten.

Fotó: Sputnik

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy éves összevetésben 7,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben az augusztusi 6,68 százalék után. Júliusban 6,46 százalék volt az Elemzők 7,1 százalékra számítottak szeptemberre. 

A fogyasztó árindex 0,26 százalékkal emelkedett az október 4-ével záródott héten, ami az éves inflációt még magasabbra, 7,48 százalékra lökte. 

A január-szeptember közötti időszakban az infláció 5,32 százalék volt. Szeptemberben havi összevetésben az árnövekedés 0,6 százalékra gyorsult az augusztusi 0,17 százalék és a júliusi 0,31 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 0,3 százalék szerepelt szeptemberre. 

Szerdán az orosz jegybank jelezte, hogy október 22-én új, megemelt inflációs előrejelzést hoz nyilvánosságra, felváltva a jelenleg érvényes 5,7-6,2 százalékos várakozást. A jegybanki inflációs cél 4 százalék.