Nemzetközi gazdaság

Történelmi csúcson az euróövezet inflációja

Az elszálló energiaárak és a kínálati zavarok 2008 óta nem látott magasságba lökték az euróövezet éves inflációját, de a gazdaság növekedése ezzel együtt is egészségesnek mondható.

Az euróövezet éves inflációja októberben a várakozásokat jócskán meghaladva 4,1 százalékra ugrott, elérve a 2008 júliusi történelmi csúcsot. A növekedést nagyrészt a gáz- és olajárak folyamatos emelkedése miatt 23,5 százalékkal megugró energiaárak okozták. Hozzá kell tenni, hogy a fogyasztói gázárak még nem is követték le teljesen a piaci árakat, mivel a szerződések módosítása nem mind azonnal történik meg. Emellett a szolgáltatások is 2,1 százalékkal drágábbak lettek, ez azonban inkább a tavalyi alacsony bázisnak az eredménye, amiről a stagnáló havi alapú érték árulkodik. Az árnyomást tovább növelte, hogy az ellátási problémák miatt a nyersanyagok is sokat drágultak. 

Mindezek hatására az októberi euróövezeti négytized százalékponttal meghaladta a piac várakozását, a szeptemberi 3,4 százalékos áremelkedést követően

 – derült ki az Eurostat pénteken közzétett előzetes adataiból.

Fotó: Shutterstock

A gazdasági fellendülés a növekedési adatokban is egyértelműen megmutatkozott. Az euróövezet gazdasága 2,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben negyedéves alapon, ami egy éve a leggyorsabb ütem, az előző időszak 2,1 százalékos növekedését követően, és kissé felülmúlta a 2 százalékos piaci várakozást. Éves szinten 3,7 százalékos volt a növekedés, némileg szintén meghaladva az előrejelzésben szereplő értéket. Ki kell emelni azonban, hogy ez a teljesítmény azzal együtt lett magasabb a vártnál, hogy a blokk legnagyobb gazdaságának, Németországnak a növekedése 4 százalékponttal elmaradt a 2,2 százalékos várakozástól, mivel a csiphiány jelentősen visszafogta a termelést az autógyártó ágazatában. Mindezeket egybevetve az adatok alátámasztják azt a várakozást, hogy az övezet gazdasága még az év vége előtt eléri a válság előtti méretét.

Bár a növekedés egészségesnek tekinthető, az inflációs adat valószínűleg aggodalmat kelt az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóiban, hiszen már most több mint kétszerese a jegybank célértékének, és az elkövetkező hónapokban tovább gyorsulhat, mielőtt jövőre – több egyszeri tényező kiesését követően – lassú visszaesés következne be.

Bár az infláció nagyobb hányada – a monetáris eszközök hatókörén kívül eső – az energiaárak növekedéséből fakadt, azonban a maginfláció is 2,1 százalék lett, ami a szigorú monetáris politikát pártoló döntéshozókat megerősíti abban, hogy ideje visszavenni a rendkívüli ösztönzőket.

Christine Lagarde, az EKB elnöke az októberi kamatdöntő ülést követően elismerte, hogy a kínálati zavarok tovább tartanak majd, mint korábban gondolták, kitartott azonban amellett, hogy az infláció középtávon visszaszorul az EKB célértéke alá, így nincs szükség szigorításra.

gazdasági növekedés Németország GDP infláció monetáris politika magas infláció Európai Központi Bank (EKB) euróövezet
Kapcsolódó cikkek