A Boeing közölte, hogy a 787 Dreamliner egyes titánból készült alkatrészeit az elmúlt három évben helytelenül gyártották, hozzátéve, hogy a minőségi probléma nem befolyásolja a repülésbiztonságot, és a vállalat értesítette a Szövetségi Légügyi Hatóságot (FAA). A Boeing jelenleg azon dolgozik, hogy megállapítsa, hány repülőgépen található a hibás alkatrész.

Fotó: Shutterstock

A közlemény ismerteti, hogy az alkatrészeket a Leonardo nevű beszállító biztosította, amely az olaszországi székhelyű Manufacturing Processes Specification (MPS) cégtől vásárolta az elemeket. Az MPS már nem beszállítója a Leonardónak, erősítette meg utóbbi társaság.

A hírre a Boeing-részvények ára 1,4 százalékkal csökkent a napközbeni kereskedésben 

– írta a Reuters.

A problémás alkatrészek közé tartoznak a padlógerendát a törzsrészben rögzítő szerelvények, valamint más távtartók, konzolok és kapcsok. A le nem szállított repülőgépeket átdolgozzák, a már utasokat szállítók pedig a Boeingnél átesnek egy felülvizsgálati eljáráson, és megkapják az FAA megerősítését.

A hibát akkor fedezték fel, amikor a repülőgépgyártó a 787-es más problémáival küzdött, amelyek miatt május óta a gyártást csökkentették és a szállítást leállították. A gondok 2020 szeptemberében kezdődtek, amikor az FAA közölte, hogy gyártási hibákat vizsgál. A Boeing öt hónapos szünet után márciusban tudta újraindítani a 787-esek szállítását – hogy aztán májusban ismét leállítsa azokat, miután az FAA aggályokat fogalmazott meg a javasolt ellenőrzési módszerrel kapcsolatban.