Emelkedett, de a vártnál jóval kisebb mértékben a kiskereskedelmi forgalom Németországban augusztusban, alátámasztva azokat a véleményeket, hogy 

a háztartások fogyasztása kevésbé támogatja a gazdaság növekedését, mint ahogyan azt sokan remélték. 

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 1,9 százalékos emelkedésre számítottak a júliusban mért 0,4-es bővülés után. 

Fotó: Shutterstock

Havi összevetésben az árhatások kiszűrésével 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak a júliusi 4,5-es zuhanás után. 

Az élelmiszerek, üdítőitalok és dohányáruk forgalma havi összevetésben reálértéken 3,4 százalékkal csökkent, és 5,0 százalékkal maradt el a járvány kirobbanása előtti hónap, a 2020. februári szinttől. Ugyanakkor az élelmiszereket nem számítva reálértéken 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a 2020. februári szintet pedig 12,2-del haladta meg. 

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában január–augusztusban reálértéken 1,5, nominális értéken pedig 3,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A német gazdaság a második negyedévben visszatért a növekedés útjára, de más euróövezeti országokhoz képest kevésbé volt erőteljes a felpattanás, mivel a szűk ellátási keresztmetszetek lassították az ipari termelést. A nyersanyagok és félkész termékek beszállításában kialakult problémák a koronavírus erősen fertőző delta-mutációjának gyors terjedésével párosulva óvatosságra intették a vállalatokat.