Nemzetközi gazdaság

Zöldnek látja az atomenergiát Párizs és Közép-Európa, üzentek Brüsszelnek

Minősítse zöldnek az Európai Unió a nukleáris energiát - együttesen emellett lép fel a baltiak kivételével az összes keleti tagállam, karöltve a franciákkal és a finnekkel.

Ahhoz, hogy megnyerjük a klímacsatát, szükségünk van a nukleáris energiára - ezt írták Prágában közzétett közös közleményükben Franciaország, Finnország és az keleti tagállamai: Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia,  Szlovákia és Szlovénia – jelentette a Reuters.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Az Európai Bizottságnak a következő hónapokban kell döntenie róla, hogy az EU klímavédelmi céljaival összhangban a fenntartható energiafajták közé sorolja-e az atomenergiát, illetve a földgázt. A vélemények megoszlanak, Németország például bezárja összes atomerőművét, az orosz gázt Észak-Európába szállító Északi Áramlat 2 vezeték építését azonban a most távozó német kormánykoalíció támogatta. 

A minősítésen sok múlik, hiszen az állami és privát befektetések várhatóan a támogatott energiákba áramlanak majd a következő években, és elkerülik a nem fenntarthatónak besorolt szektorokat.

Ez a vita felforrósodóban van a világméretűvé szélesedő miatt. A földgáz és az áram árát a hiánnyal párosuló ellátási nehézségek felhajtották Európában, és még csak most jön a tél, amiről nem lehet előre tudni, mennyire lesz hideg. Németország folytatja atomerőműveinek évekkel ezelőtt elkezdett bezárását, és jövőre be is fejezné ezt a folyamatot.

Franciaország áramszükségletének 70 százalékát fedezi atomenergiából, és nagy az atomerőművek súlya más tagállamokban is, mint Csehország, vagy Magyarország.

Európai Bizottság atomenergia Finnország Franciaország Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek