A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött időt chilivel fűszerezték meg az űrhajósok pénteken, miután sikeresen termesztették  növényt a fedélzeten – írja a CNN.

A chili termesztését célzó kísérlet még júliusban indult és a Plant Habitat-04 nevet viseli. A szüret jelentőségét növeli, hogy szemben a korábbi, salátát vagy épp retket létrehozó kísérletekkel, a chili fejlődése jóval hosszabb ideig tart.

A NASA űrhajósa, Megan McArthur a Twitteren fejezte ki örömét a terméssel kapcsolatban.

 

Az űrhajósok azonban nem ehetik meg az egész termést, egy részét annak vissza kell hogy küldjék a Földre, ám az űrállomásra érkező következő legénység, mely még ebben a hónapban útnak indul a SpaceX segítségével, újabb szüretre számíthat majd érkezése után.

Fotó: Shutterstock

A kísérlet sikere nem csupán az űrhajósok számára jelent egy kis változatosságot és friss élelmiszert, de a jövőbeni hosszabb távú űrutazások kapcsán is fontos lehet. Az ISS-en már 20 éve lakik legénység, ám az űrhajósok eleddig döntően a Földről hozott, előrecsomagolt ételekre voltak utalva, ám 2015 óta 10 különböző növényt termesztettek és kóstoltak meg a fedélzeten. Az előrecsomagolt ételek azonban az idővel kulcsfontosságú tápanyagokat, mint például C vitamint és K vitamint vesztenek a tárolás során.

A chili-paprika pedig kiváló C vitamin forrás és köszönhetően önbeporzó voltának, relatíve könnyen termeszthető. Az olyan táoli célok eléréséhez, mint például a Mars így elengedhetetlenek a hasonló kísérletek.

A Nemzetközi Űrállomáson ezen kívül is zajlik az élet, így az idén került sor az első űrben forgatott játékfilm felvételeire is a fedélzeten.