Nemzetközi gazdaság

Egekbe száll a korona, miután kiderült, jöhet az új cseh kormány

Milos Zeman elnök a cseh kormány megalakulásáról nyilatkozva elérte, amit a prágai jegybank hatalmas kamatemelése sem tudott: húszhónapos csúcsra ugrott a cseh korona az euró ellenében.

Másodszor erősödött nagyot a cseh korona ezen a héten, és a csütörtöki többhetes csúcsok után pénteken húszhavi rekordot döntött. Ehhez a csütörtöki elképesztően nagy jegybanki kamatemelésre volt szükség, amit ma újabb jó hír követett: Milos Zeman államfő, miután elhagyhatta az intenzív kórházi kezelést, véget vetett a négy hete tartott választások utáni patthelyzetnek, és úgy nyilatkozott: nem lesz probléma Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének új kormányfővé történő kinevezésével.

Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A korona szárnyalása – amit kevésbé erőteljes mértékben a forint is követett – azért is figyelemreméltó, mert a feltörekvő piaci devizák számára kedvezőtlen helyzetben történt. A dollár 1,15 közelében 16-havi csúcsra erősödött az euróval szemben, miután az előre jelzettnél is nagyobb mértékben emelkedett a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma októberben az Egyesült Államokban. Amikor a dollárt vásárolják, a feltörekvő piaci devizákat általában eladják. A zloty gyengült is valamelyest, és annak ellenére nem tud erőt gyűjteni, hogy szerdán a lengyel jegybank a vártnál nagyobb mértékben 1,25 százalékra emelte 0,5 százalékról irányadó kamatát.

Egy nappal később a csehek még a lengyeleknél is nagyobb meglepetést okoztak: a nemzeti bank 125 bázisponttal lódította feljebb kamatát, 2,75 százalékra, pedig az elemzők ott is csak 50 bázispontot vártak. A posztkommunista korszakban még nem volt ekkora jegybanki kamatemelés Prágában. De még ez is csak arra volt elég akkor, hogy néhány hetes csúcsra vigye a koronát, miközben a dollár erőt meríthetett a Federal Reserve előző napi döntéséből kötvényvásárlásai mérsékléséről. A zloty rosszabbul teljesített ma a többi közép-európai devizánál, miután Adam Glapinbski lengyel jegybankelnök azt mondta a TVN 24 televíziónak, hogy az elmúlt hónapokban – Európa-szerte – felszökött vissza fog vonulni, és nem lesz szükség újabb kamatemelésre. A magyar jegybank – amely már június óta havonta emeli kamatait – november 16-án ül össze megvitatni a kamatszinteket.

Oltatlan személyzet kérheti a védettség igazolását az éttermekben

Különös helyzetet eredményeznek az új járványügyi intézkedések.

cseh korona árfolyam forint dollár árfolyam cseh korona Zeman elnök
Kapcsolódó cikkek