Japánban három hónap csökkenés után októberben először nőtt az ipari termelés havi szinten, elsősorban annak hatására, hogy felpörgött az autógyártás, miután az ágazatnak beszállító ázsiai cégek újraindították a termelésüket. 

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) kedden arról számolt be, hogy októberben 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberhez képest, amikor még 5,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel. 

Fotó: OLI SCARFF / AFP

Szakértők jobb adatra, 1,8 százalékos ipari termelésbővülésre számítottak októberre. 

Japán ipari termelése augusztusban 3,6 százalékkal, júliusban pedig 1,5 százalékkal csökkent. Októberben az autóipari termelés 15,4 százalékkal nőtt, miután az előző három hónapban csökkent. 

Az előző hónapban, szeptemberben az ágazati termelés még 28,2 százalékkal esett, a nyolc nagy japán autógyártó közül hét jelentett arról, hogy globális termelése zsugorodott az autóalkatrész-, illetve chiphiány miatt. 

A minisztérium által megkérdezett gyáripari vállalatok arra számítanak, hogy novemberben 9 százalékkal nő a termelésük az előző hónaphoz képest, ezen belül az autóipari termelés 35,8 százalékkal bővülhet. 

Japánban az autóipar adja az ipari termelés 15 százalékát. 

Ugyancsak kedden közölték, hogy Japánban március óta a legalacsonyabb szintre, 2,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta októberben a szeptemberi 2,8 százalékról.