A gázpiac a megnövekedett kereslet miatt feszes marad egész télen, figyelmeztetett a BP, amelynek

a nyeresége a várakozásokat felülmúlóan több mint 3,3 milliárd dollárra nőtt az utolsó negyedévben, messze meghaladva a 2020 azonos időszakában elért 86 milliót, részben éppen a magasabb olaj- és gázárak következtében.

A cég arra számít, hogy utóbbiak tovább nőnek majd, pedig a helyzet már így is súlyos jó néhány országban.

Az Egyesült Királyságban két hónap alatt 14, nagyrészt kisebb energiaszolgáltató volt kénytelen kivonulni a piacról, utolsóként a hét elején az 5900 háztartást ellátó Bluegreen.

A Sky News összefoglalója szerint az így már összesen kétmillió brit háztartást érint, de az energiaszabályozó hatóság, az Ofgem nyugtatja a fogyasztókat, hogy az ellátás biztosított, és mindenkit átirányítanak másik szolgáltatóhoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyan kedden megerősítette, hogy az Európa gázellátásának nagy részét biztosító Oroszország változatlanul tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy megkezdi pótlólagos mennyiség szállítását, amint a hazai tározók fel vannak töltve, a földgáz egyelőre ellenkező irányba, nyugatról keletre áramlik a Szibériából Lengyelországon keresztül Németországba tartó Jamal vezetéken – számolt be a Reuters a Gascade német gázhálózati operátor adataira hivatkozva.

Fotó: Petroleum Company / AFP

A Németországba tartó szállítások szombaton álltak le, és az előzetes várakozások szerint leghamarabb szerdán indulhatnak meg ismét; magyarázatot sem a Gazprom, sem Varsó, sem pedig Berlin nem adott.

Az állami tulajdonban lévő lengyel olaj- és gázipari PGNiG szerint Lengyelországba a szerződésben vállalt teljes mennyiséget szállítja a Gazprom, és a gázvezetéket működtető Gaz-System szerint „jelenleg nincs igény gáztranzitra Németország irányába”. Az áramlás irányának megfordulása meglepte a piacokat, az Európában irányadó holland gáztőzsdén az árak hétfőn 11 százalékkal, megawattóránként 74 euróra ugrottak, de aztán visszaálltak 68,15 euróra.

Kikényszeríti Moszkva az Északi Áramlat 2. engedélyezését

Dmitry Marinchenko, a Fitch igazgatója szerint az orosz cég valószínűleg arra játszik, hogy hamarosan megkapja a működési engedélyt az Északi Áramlat 2. vezeték.

Ha a megnövekedett kereslet és az áremelkedés nem lenne elég, egyes országok helyzetét geopolitikai problémák is nehezítik. Spanyolország például csupán 43 napi fogyasztásra elegendő gáztartalékkal rendelkezik – jelentette be Teresa Ribera környezetvédelmi és energetikai miniszter kedden, egy nappal azután, hogy Algéria leállította a szállítást a két országot összekötő vezeték egyikén, amelyik Marokkón halad keresztül. A TVE televízióadónak adott interjúban a spanyol tárcavezető azonban hangsúlyozta, hogy Algéria kész több gázt adni, amennyiben Madridnak szüksége lenne rá.

A vezetéket egyébként Abdelmadjid Tebboune algériai elnök utasítására állította le az állami tulajdonban lévő Sonatrach a Marokkóval kiéleződött diplomáciai konfliktus miatt, így Spanyolországba csak a másik, tenger alatt húzódó csövön érkezik gáz. Algéria Afrika legnagyobb gázexportőre, amely a Gaz-Maghreb-Europe (GME) vezetéken keresztül 1996 óta több milliárd köbméter földgázt szállított Spanyolországnak és Portugáliának – ennek a tranzitszerződésnek a hatálya azonban lejár. Az Afrika News beszámolója szerint Spanyolország számára azért jelent problémát, mert a másik, a tenger alatti vezeték, a Medgaz kapacitása kisebb a Marokkón keresztül haladóénál, mindössze évi nyolcmilliárd köbméter.

Nő az orosz olaj- és gáztermelés

Októberben napi átlagban 10,84 millió hordóra nőtt az orosz olaj- és gázkondenzátum-termelés a szeptemberi 10,72 millióról; ez a mennyiség a legmagasabb tavaly április óta, amikor a napi átlagtermelés 11,34 millió hordó volt.

Az orosz gáztermelés 65,81 milliárd köbméter volt a múlt hónapban a szeptemberi 61,05 milliárd után.

Ezen belül a Gazprom termelése 44,5 milliárd köbmétert tett ki, ami 2013 óta a legmagasabb havi adat. VG