Joe Biden újra jelöli a Fed elnöki címére Jerome Powellt, Lael Brainard lehet az alelnök az amerikai jegybank élén – jelenti a Reuters. A lépés várható volt, annak ellenére, hogy a demokraták progresszív szárnya kritizálta Powellt, mondván, nem szabályozza elég szigorúan a bankokat, és nem tesz eleget a klímaváltozás elleni küzdelem során. Ők Brainardot szerették volna a pozícióba, akiről sokan azt gondolják, hogy még lazább monetáris politikát folytatott volna.

Fotó: Kevin Dietsch / POOL / AFP

Powellt is sok kritika érte azonban azért, amiért nem tesz eleget az megfékezése érdekében, ami a jegybankár szerint azonban átmeneti tényezők eredménye. A bankárnak ez a második ciklusa az elnöki székben, az elsőre még Donald Trump jelölte. A mostani döntés jelzi azt is, hogy a Fed azon kevés pozíciók egyike, mely pártfüggetlen tud maradni az egyre jobban megosztott amerikai politikában.

Ahhoz, hogy a megbízatást Powell újra megkapja, még a szenátusnak is meg kell szavaznia a döntést, ugyanakkor valószínűleg számíthat a többségben lévő demokraták mellett több republikánus szenátor támogatására is.

Mindez jó hír a dollárnak és papírforma szerint rossz a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a közép-európaiaknak, beleértve a forintot. Lael Brainard igazgatósági tagról ugyanis, aki szintén esélyes volt az elnöki posztra, úgy tartják, ő a zöldhasú számára kevésbé támogató, lazább monetáris politika híve, a Fehér Ház őt csak az alelnöki címre jelölte.