Történt némi előrelépés az Észak-Írországot érintő, Brexit utáni kereskedelmi szabályokkal kapcsolatos pénteki tárgyalások során – nyilatkozta az Európai Uniót képviselő Maros Sefcovic vasárnap a BBC-nek a Reuters szerint.

A két fél a múlt héten megállapodott arról, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmét érintő kérdésekben. Sefcovic szerint ha a brit delegációt vezető David Frost és a britek megduplázza igyekezetét, akkor megoldhatóak a még nyitott kérdések.

Fotó: JOHN THYS / POOL  / AFP

A vita az Egyesült Királysághoz tartozó, az Európai Unióval szárazföldön is határos Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti ellenőrzéséről szól, ugyanis a nagypénteki megállapodás, mely békét hozott az Ír-szigetre alapja a nyitott határ. London az utóbbi hetekben többször a megállapodás 16-os cikkelyének életbe léptetését is kilátásba helyezte, ám ez kereskedelmi háború kitörésével fenyeget az EU és a britek között.

A múlt héten azonban a britek hangneme is megváltozott, amit Sefcovic üdvözölt is, továbbá kompromisszum megtalálásnak szükségességére szólított fel.

Az EU közös piacára nem juthatnak ellenőrzés nélkül a brit termékek, ezért a Brexitet követően a felek abban maradtak, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között történjenek meg ezek az ellenőrzések, hogy ne kerüljön veszélybe az északír békefolyamat. A London szerint viszont ezen ellenőrzések a brit-párti unionisták számára elfogadhatatlanok. Az unió szerint viszont nincs mód arra, hogy ellenőrzés nélkül kerüljenek a közös piacra brit termékek.