A Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé indult szerdán, helyi idő szerint este 9.04-kor a Crew Dragon Endurance űrhajó, négy asztronautával a fedélzetén. A SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta gyorsító fokozata kilenc perccel később vissza is tért a Földre, miután az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben. A felbocsátást élőben közvetítette a YouTube videómegosztó portálon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrhajó mintegy 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő ISS-hez, amelynek fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai asztronauta tartózkodik.

Fotó: NASA/Joel Kowsky / AFP PHOTO

A Crew Dragon fedélzetén három amerikai – Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn – és egy német – az Európai Űrügynökség (ESA) által delegált Matthias Maurer – asztronauta utazik az űrállomásra, egyikük a 600. ember lesz aki az űrben jár. Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA. Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.

A Crew Dragon most harmadszor szállított asztronautákat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram. Az előző misszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre. A visszatérés során a dél-afrikai származású milliárdos űrhajóján meghibásodott WC miatt a 22 órás utat pelenkában kellett az űrhajósoknak megtenniük.

A SpaceX nemcsak a NASA számára végez bérfuvarokat, de újabban turistákat is szállít az űrbe.