Az Bírósága helybenhagyta a Google-ra korábban kiszabott 2,42 milliárd eurós bírságot. A szerda délelőtt ismertetett döntés szerint a törvényszék nagyrészt elutasította az amerikai techóriás által benyújtott keresetet, amelyet az Európai Bizottság által kiszabott bírság ellen adott be a társaság.

Az ügy előzménye az Európai Bizottság 2017-es határozata, amely arra hivatkozott, hogy a társaság megsértette az uniós trösztellenes szabályokat, vagyis a Google visszaélt keresőmotorja piaci erőfölényével, amikor jogsértő módon előnyt biztosított egy másik Google-szolgáltatásnak, a Google ár-összehasonlítójának. 

Fotó: Shutterstock

A Google még 2004-ben lépett be az ár-összehasonlító szolgáltatások európai piacára. Szolgáltatását kezdetben a „Froogle” név alatt kínálta, majd 2008-ban a szolgáltatást átnevezték „Google Product Search”-re, 2013 óta pedig „Google Shopping”-nak hívják. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a fogyasztók összehasonlítsák az interneten kínált termékeket és azok árait, és kiválasszák a legkedvezőbb árat kínáló online kiskereskedőket, ideértve a gyártók online áruházait, az online piactereket (például Amazon, eBay) és más viszonteladókat.

A 2,4 milliárdos bírság akkoriban rekordnak számított, ma már eltörpül a Google anyavállalata, az Alphabet piaci kapitalizációja mellett.