Az Európai Bizottság csütörtökön intézkedések arzenálját javasolja a digitális platformokon, például az Ubernek, a Deliveroo-nak vagy a Bolt-nak dolgozó foglalkoztatottak jogainak védelmére úgy, hogy meghatározná milyen feltételek, kritériumok mellett tekinthetők alkalmazottaknak az e cégeknek dolgozó munkatársak - számolt be a Le Figaro.

Az Európai Unióban a bíróságok több mint száz ítéletet hoztak a témában, és több száz további van folyamatban. Míg az olyan országokban, mint például Spanyolországban és Hollandiában hozott ítéletek jórészt alkalmazottnak minősítették az ágazatban dolgozókat, más tagállami döntések az ellenkező irányba mentek. Egy belga bíróság szerdán elutasította a Deliveroo-nak dolgozó több tucat ember keresetét, akik azt szerették volna, ha jogilag is alkalmazottnak ismerik el őket. 

Brüsszel öt kritériumot javasolna, különösen annak vizsgálatát, hogy egy platform meghatározza-e a díjazás mértékét amikor alkalmaz valakit, megköveteli-e az egyenruha vagy bizonyos felszerelés viselését, vagy megtiltja-e a munkavégzést más cégeknek. 

Ha a feltételek közül legalább kettő teljesül, a platform munkáltatónak minősül, és meg kell felelnie az adott országban érvényes munkajogi kötelezettségeknek (minimálbér, munkaidő, biztonsági szabályok stb.). A szöveg nagyobb átláthatóságot is javasol majd az alkalmazási algoritmusok működését illetően.

Az Európai Bizottság tervezetét a tagállamoknak és az EP-képviselőknek jóvá kell hagyniuk.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

"A platformok túl sokáig hatalmas nyereségre tettek szert azzal, hogy kijátszották alapvető kötelezettségeiket a munkavállalókkal szemben, ugyanakkor hamisan biztosították őket arról, hogy van választási lehetőségük" - mondta  lapnak Ludovic Voet, az Európai Szakszervezeti Szövetség elnöke az economedia.ro beszámolója szerint. 

Az Európai Parlament szeptember közepén szólította fel a Bizottságot, hogy "garantálja a jogbiztonságot" az a megosztó platformoknak dolgozók számára is.

A platformok természetesen elleneznek mindennemű változást azon személyek státuszában, akikkel együtt dolgoznak. A platformok azzal érvelnek, hogy a szigorítással gyengítik a gazdasági modellt és hivatkoznak a Copenhagen Economics tanulmányára, amely szerint egy ilyen forgatókönyv mintegy 250 ezer embert kényszerítenének ki a szektorból az Európai Unióban. Ezenkívül a túl homályos kritériumok a jogi eljárások megszaporodásához vezethetnek – figyelmeztetett a Delivery Platforms Europe.