A német gyáripari megrendelések októberben 6,9 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, a szeptemberi 1,8-es havi emelkedés után. Piaci elemzők 0,5 százalékos havi csökkenést vártak októberre

 – derült ki a Destatis hétfői jelentéséből. Októberben a külföldi megrendelések 13,1 százalékkal mérséklődtek havi bázison. Ezen belül is az euróövezeti megrendelések 3,2, a világ többi részéből pedig 18,1 százalékkal. A belföldi megrendelések viszont 3,4 százalékkal nőttek a szeptemberihez képest. Októberben a megrendelések 1 százalékkal maradtak el a 2020 októberitől, míg szeptemberben még 10,3 százalék volt a többlet éves bázison. Az idén októberben 2020 szeptembere óta az első alkalommal maradtak el az ipari megrendelések az előző évihez képest. A válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve az idei októberi új megrendelések 1,7 százalékkal álltak magasabban. 

Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Amikor a világgazdaság kilábalt a 2020/21-es téli zárlatból, a német ipari megrendelések soha nem látott szintre ugrottak, átlagosan több mint 2 százalékkal nőttek havonta. A nyár végén azonban a megrendelések erős visszaesésbe kezdtek, ennek következménye, hogy július és október között több mint 12 százalékos volt a csökkenés. Ez a zsugorodás egyre inkább nyomot hagy az iparban – ami egyfelől az ellátási lánc fennakadásait tükrözi, másrészt azt, hogy a vállalatok egyszerűen elhalasztják az új megrendeléseket, vagy ami még rosszabb, lemondják azokat, tudván, hogy a szállítási határidők úgyis túl hosszúak.

A rendelésállomány egyelőre még magas szinten áll, így az ellátási láncok minden javulása az ipari termelés azonnali fellendüléséhez fog vezetni. Az új megrendelések zuhanása azonban nem sok jót ígér az ipar középtávú kilátásai számára.