Nemzetközi gazdaság

Európa visszazuhant a gázmizériába, Amerika nem

Európában megint az október elején elért rekordokat döngeti a földgáz ára, az Egyesült Államokra azonban ez csak futó hatást gyakorolt, ott visszavonulót fújt az index. Nagy különbség: az óceánon túl nem fejlődnek fel hadseregek a határokon, miként Európában az orosz és az ukrán.

Folytatódik az európai gázmizéria, ma megawattóránként 123,9 eurón is kereskedtek holland TTF földgázra a januári határidőre, ami meghaladja az október elején elért rekordot. Októberben még enyhült az aggodalom, hogy a télre elegendő gáz nélkül marad az és a hónap végén 65 euró alatt is kereskedtek, azóta azonban folyamatosan emelkedik az ár, és a folyamatnak nem látszik a vége. Világos, hogy speciálisan európai problémáról van szó, hiszen az ősszel szintén felszökött amerikai gázárak a kedvező időjárási előrejelzéseknek köszönhetően folytatják a visszavonulást. 

Fotó: JENS BUTTNER / AFP

Az európai aggodalom legutóbb Annalena Baerbock új német külügyminiszter szavai után lángolt fel, amelyek több, mint egytizedet adtak hozzá a földgáz árához. Olaf Scholz frissen felállt koalíciós kormányának a Zöldek delegálta tagja vasárnap késő este a ZDF TV-nek azt mondta: a kormánypártok szerint minden európai energiaprojektnek meg kell felelnie az uniós törvényeknek, az Északi Áramlat 2 vezeték esetében azonban ez a feltétel nem teljesült, azaz nem jóváhagyható.  A vezeték Oroszországból szállítana földgázt Nyugat-Európába, és működésre kész állapotban van, de az ezen érkező gáz legalábbis egyelőre nem enyhítheti az árakat feltornázó európai energiahiányt, mert a projekt nem kapta meg a szállítások megkezdéséhez szükséges engedélyeket.

 

Az Oroszország és Ukrajna közt kialakult feszültség "szintén tényező" - tette hozzá a külügyminiszter. Szavai rámutatnak a fő különbségre, amely miatt az Atlanti-óceán két oldalán más-más irányba tartanak a földgáz árak.  Oroszország Európa legnagyobb gázszállítója, a határán Ukrajnával hadseregek fejlődnek fel, Brüsszel attól tart, hogy Moszkva lerohanja az EU-val partnerségi kapcsolatban álló szomszédja polgárháború dúlta keleti részét, ráadásul az új német kormányban a legradikálisabban oroszellenes párt kapta a külügyi posztot. Ez a konfliktus és az energiaproblémák is témái lesznek az EU-csúcsvezetők utolsó idei találkozójának csütörtökön. Brüsszelben a héten fagypontra csökkenhet a hőmérséklet, és hideg decembert várnak.

Fotó: EyePress via AFP

Miközben a gáztartalékok nem magasak, és a földgázén kívül az áram ára is szárnyal Európában, nem kizárt az enyhülés - de sajnos fájdalmas módon -  abban az esetben, ha az omikron vírusváltozat terjedése miatt bevezetett korlátozások visszavetik az európai energiakeresletet. Más-más országban Európában az áremelkedés eltérő mértékben fáj. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ma közzétett nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint novemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb az EU-ban.

 

 

Németország időjárás-előrejelzés TTF EU-csúcs Henry Hub időjárás földgázár-emelés MEKH orosz-ukrán konfliktus északi áramlat 2.
Kapcsolódó cikkek