Szinte teljesen leállt a brit gazdaság növekedése októberben, miután a növekedés üteme a hónap során mindössze 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tudatta pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS). Ez jelentős lassulás a szeptemberben mért 0,6 százalékos ütemhez képest is és azt is jelenti, hogy a gazdaság teljesítőképessége még mindig nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet.

Az októberig tartó három hónap alatt az ONS szerint 0,9 százalékos reálértékű növekedést ért el a brit gazdaság, míg a harmadik negyedévben 1,3 százalékos volt a brit növekedése, ami szintén erőteljes lassulás a második negyedév 5,5 százalékos bővülés után.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Mindezek alapján a brit hazai össztermék októberben 0,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A gyenge teljesítmény hátterében a magas energiaárak húzódhatnak meg, melynek következtében a brit ipari termelés 0,6 százalékos visszaesést produkált, míg az építőipar 1,8 százalékos csökkenése a legnagyobb mértékű volt 2020 áprilisa óta.

A kiábrándító adat tovább fokozza a kételyeket a brit jegybank jövő heti kamatemelési szándékait illetően.