A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott néhány másodpercnyi felvételen a két elnök köszöntötte egymást, és Biden sajnálkozásának adott hangot, amiért nem találkozhatott tárgyalópartnerével személyesen a G20 országcsoport legutóbbi csúcstalálkozóján.

A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlik. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését. 

Fotó: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Andrej Kortunov, a Nemzetközi Ügyek Oroszországi Tanácsának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva korábban úgy vélekedett, hogy 

a csúcstól nem várhatók áttörésszerű megállapodások, de több témakörben – egyebek között az iráni atomalku, a fegyverzetellenőrzés, a hadászati stabilitás és a kiberbiztonság ügyében – a tárgyalások felélénkítésének doppingjául szolgálhatnak.

Rámutatott, hogy Ukrajna ügyében aligha várható eredmény, mert Moszkva és Washington álláspontja között elvi eltérés van.

Úgy vélekedett, hogy 

Biden nem tud és nem akar garanciát adni Putyinnak arra vonatkozóan, hogy a NATO nem fog még keletebbre terjeszkedni, 

és az amerikai elnököt nem lehet majd meggyőzni arról, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre a délkelet-ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása végett, mert az Egyesült Államok, hivatalosan legalábbis, nem részese a normandiai folyamatnak.

Kortunov szerint legfeljebb annyi várható, hogy a felek készek lehetnek kifejezni érdekeltségüket abban, hogy az Ukrajna belső és külső konfliktusait erő alkalmazása nélkül, tárgyalásos úton rendezzék. Emellett nem hivatalosan megállapodhatnak abban, hogy a témakörben kölcsönösen mérsékletet tanúsítanak. 

A VG korábban írt arról, hogy kitilthatják az orosz bankokat a nemzetközi fizetési rendszerből, és az Északi Áramlat 2 indítását is tovább késleltethetik, ha Oroszország úgy döntene, a figyelmeztetések ellenére lerohanja Ukrajnát.

Jen Psaki a Fehér Ház szóvivője közép-európai idő szerint 20:00-kor tart tájékoztatót, melyhez csatlakozik Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, aki várhatóan Biden és Putyin közötti megbeszélésről fog beszélni.