A japán pénzügyminisztérium szerdán ismertetett végleges adatai szerint a szeptember végével záródott három hónapban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) reálértéken az előző három hónaphoz képest. 

Ez rosszabb a minisztérium első becslésében szerepelt 0,8 százalékos csökkenésnél és az előző három hónapban mért 0,5 százalékos növekedésnél. 

Fotó: CHARLY TRIBALLEAU

A japán több mint a feléért felelős lakossági fogyasztás a becsült 1,1 százaléknál is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal esett vissza, míg az előző negyedévben még 0,9 százalékkal nőtt. Ugyancsak negyedéves összevetésben a tőkeberuházások 2,3 százalékkal csökkentek, kevésbé a becsült 3,9 százalék eséshez képest. A második negyedévben a tőkeberuházások 2,2 százalékkal emelkedtek. Az visszaesését a korábban becsült 2,1 százalékról 0,9 százalékra, az importét pedig 2,7 százalékról 1 százalékra korrigálta a pénzügyminisztérium.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának teljesítményét erőteljesen befolyásolta a harmadik negyedév nagyobbik részében a koronavírus-járvány újabb hulláma, 

ami miatt Tokióban, Oszakában és egyes prefektúrákban rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, a lakosságot felszólították, hogy csak szükség esetén hagyja el lakóhelyét, ami kihatott a lakossági fogyasztásra.

A negyedik negyedév végére azonban már javulnak a kilátások. A japán feldolgozóipari Reuters Tankan hangulatindex decemberben 22 pontra ugrott az előző havi 13-ról, és augusztus óta először emelkedett, mivel a kínálati korlátok enyhültek, ami némi reményt adott a döntéshozóknak, hogy a gazdaság mérsékelt fellendülés felé halad. A Reuters Tankan felmérése, amely a Bank of Japan december 13-án esedékes, nagy figyelemmel kísért Tankan negyedéves felmérését követi, növeli annak esélyét, hogy az üzleti feltételek tovább javulnak. Eközben a szolgáltatási szektor hangulatindexe decemberben 6 pontra emelkedett, ami a legmagasabb érték 2020 februárja, a járvány első hónapja óta.