Véget vetett az ellenzék a szocialista párt két évtizedes egyeduralmának Venezuelában, miután jelöltjük megnyerte a megismételt kormányzóválasztásokat vasárnap Barinas államban, ahol Hugo Chávez néhai elnök családja kezében összpontosult több mint 20 éven keresztül szinte minden gazdasági és politikai hatalom.

A diadal nem csak Barinasé, hanem egész Venezueláé – mondta az Egyesült Államok támogatta jelölt, Sergio Garrido a Reutersnek. Garrido a szavazatok 55,4 százalékát szerezte meg, ezzel legyőzve Jorge Arreazát, egykori külügyminisztert.

Az eredményektől függetlenül Hugo Chávez öröksége „vegyes” maradt a régióban. A szegények főként annak kapcsán emlegetik, amiért az ország hatalmas olajvagyonát újraosztotta közöttük, mindenki más pedig a nemzet nyomorúságos gazdasági helyzetéért és magas bűnözési rátájáért okolja. „A gyönyörű Barinas, ahol kezdődött, véget is ér” – írta Twitteren Garrido, a bolivárizmus bölcsőjére utalva.

Fotó: AFP

A választással felcsillant a remény az ország felépülésére.

Venezuela éves inflációs rátája 2021-ben 686,4 százalékra csökkent az előző évi 2959,8 százalékhoz képest.

A központi bank szerint az árnövekedés lassulása követi a kormány intézkedéseit: a hitelezés korlátozását és a bolívárban fizetett kiadások csökkentését. Az állami televízióban a hónap elején Nicolas Maduro elnök bejelentette, hogy a négy éve tartó hiperinfláció lassan a végéhez közeledik. Az intézkedések ellenére az árak továbbra is az egekben vannak, sa legszegényebbek havonta 1,50 dollárból kénytelenek megélni.

2007 és 2011 között még a dél-amerikai ország birtokolta a világ legnagyobb feltárt olajkészletét, 316 milliárd hordónyit. Emiatt is példátlan a szektor hanyatlása egy olyan olajtermelő ország történetében, amely nem szenvedett háborúktól, belső fegyveres konfliktusoktól vagy a tárolók kimerülésétől. Hét év rossz gazdálkodás, politikai tisztogatás – az állami tulajdonú olajtársaság, a PDVSA vezetői struktúrájának fellazulása, valamint a Maduro-kormány gazdaságpolitikája –, és az amerikai szankciók azonban az ágazat összeomlását okozták, destabilizálva a nemzetgazdaságot.

Előző év októberétől azonban megduplázták olajtermelést miután a PDVSA és a National Iranian Oil Company megkezdte együttműködését. A venezuelai vállalat hígítószert importált Irántól, így azóta a legjelentősebb régióban, az Orinoco-övben előállított nehézolajból exportálható minőséget tudtak előállítani. A két ország 824 000 hordó/napra emelte a kitermelést novemberben, ami 90 százalékkal több az egy évvel korábbi átlagnál.

Mindeközben az ország feletti gazdasági befolyásért folytatódik a verseny, és bár eddig nem Biden-kormánya tűnt a befutónak, az esetleges politikai irányváltás a későbbiekben javíthat az amerikaiak esélyein. A kínai kormány a vakcinaadományokkal és infrastrukturális beruházásokkal vette meg lábát, Moszkva segítségével pedig idén végre elkezdhetik a Kalasnyikov-gyártást – évente mintegy 25 000 gépkarabélyt.