Amikor egy éve februárban a déli fekvésű Texas államot szokatlan hidegbetörés érte el, több mint 200-an meghaltak és számos helyen napokig szünetelt az áramszolgáltatás is, lévén az elektromos hálózat nem volt felkészülve a váratlan időjárásra. A következő napokra ismét a térségben megszokott alá csökkenhet a hőmérséklet – írja a Bloomberg.

A lap adatai szerint alig több mint két hete a texasi földgáztermelés 10 százalékát ütötte ki két napra egy hasonló hidegbetörés, ami a tavaly februári események óta a legnagyobb mértékű csökkenés. 

Az Egyesült Államok olajtermelésének jelentős részét adó Permi-medence nem hivatalos fővárosában, Midlandsben várhatóan mínusz 8 fokig csökkenhet a hőmérséklet csütörtökön, ami jelentősen – körülbelül 8 fokkal – alacsonyabb a térségben ilyenkor megszokottnál. Szerdán a földgáz határidős árfolyama 2,4 százalékot emelkedett a New York-i tőzsdén.

Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP

A földgáztermelés ugyanis kifejezetten érzékeny a fagyra az üzemanyaggal a felszínre érkező nagy mennyiségű talajvíz miatt. Az alacsony hőmérséklet és a hó a szél- és a napenergia termelésére is negatív hatással lehet.

A várható hideg az olajpiacok idegrendszerét is borzolhatja a kieső termelés függvényében. Az ellátási nehézségek ugyan előbb csak a regionális piacokat érinthetik, de később a szélesebb határidős piacokat is elérhetik. A korábbi fagyok kéthetes csúcsra küldték a WTI olaj árát.

Az állam olaj- és gáztermelését felügyelő Texas Railroad Commission a nagyobb termelőkkel és vezetéküzemeltetőkkel két konferenciahívást is tartott, akik szerint csak normális fluktuációra kell számítani, és felkészültek a fagyra. 

A tavaly leszerepelt helyi elektromos hálózatot felügyelő hatóság szerint 302 ellenőrzés során mindössze három esetben találtak hibát, és az állam villamos hálózata jobban felkészült a téli működésre, mint korábban bármikor. Hamarosan kiderül, hogy ez mire lesz elég, ugyanakkor a várható hőmérséklet talán kevésbé lesz hideg, mint egy évvel korábban.