A választásra készülő Szerbia visszavonta a Rio Tinto lítiumkitermelésre vonatkozó engedélyét a környezettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva, melynek hatására az angol–ausztrál bányavállalat részvényei zuhanásba kezdtek – írja a Reuters.

A döntést megelőzően a szerb–ausztrál viszonyt mélypontra lökte Novak Djokovic (Đoković) kiutasítása az országból. A tervezett beruházás a Rio egyetlen lítiumprojektje volt, igaz, a bányavállalat a múlt hónapban újabb lelőhely vásárlását jelentette be 825 millió dollárért. Az ausztrál cég a top 10 lítiumtermelő közé szeretne emelkedni és felépíteni az akkumulátor-alapanyagokkal kapcsolatos üzletágát. 

A vállalat részvényei 4,1 százalékos mínuszban zárták a kereskedést, melynek során mínusz 5,1-en is állt.

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP

Az engedély visszavonását Ana Brnabić szerb miniszterelnök egy belgrádi sajtótájékoztatón jelentette be, miután számos zöldszervezet követelte a 2,4 milliárd dolláros, a tervek szerint 2027-től termelő jadari beruházás leállítását. 

A bánya megnyitása ellen tízezrek tüntettek az elmúlt év végén, 

többek között utak lezárásával. A bánya elleni tüntetőket Djokovic is támogatásáról biztosította.

A Rio aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, és vizsgálja annak jogi alapjait, miután eddig már 450 millió dollárt költött a projektre egy júliusi beszámolója szerint.

A jadari bánya teljes kapacitása a várakozások szerint évi 58 ezer tonna lenne, ami Európa legnagyobb lelőhelyévé tenné. Szakértők szerint a nyugati világban nincs sok hasonló lehetőség, így a beruházás elmaradása esetén fennmaradnak az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák. A lítium és más akkumulátor-alapanyagok hiánya így tovább fokozódhat az elkövetkező években.

A hiány mértékét jelzi, hogy a chicagói árutőzsdén május óta jelen lévő lítium ára csütörtökig 171 százalékot emelkedett a kereskedés kezdete óta, míg Kínában még ennél is jelentősebb 400 százalékot meghaladó drágulással kellett szembenézniük a vásárlóknak egy év alatt.

Mindezek alapján az elektromos autók terjedésének is könnyen lehet, hogy a lítiumkínálat fogja a határát jelenteni.