Rangsorolta az izraeli városokat az ország statisztikai hivatala, és megdöbbentő eredményt kapott. A vizsgált 51 szempont alapján Jeruzsálem a legélhetetlenebb város az országban – ott a legmagasabb a hosszú távon munkanélküliek aránya, a legkisebb az egy főre jutó élettér, ott a legelégedetlenebbek a helyiek a gazdasági helyzetükkel, és más izraeli városokhoz képest sokkal rosszabbak a lehetőségeik, hogy közösségi internet-eléréshez jussanak.

A százezer fősnél nagyobb településeket vizsgálták, több mint félszáz szempont alapján; 18 kategóriában Jeruzsálem az országos átlagnál jobban teljesített (pl.: vízminőség), 33 kategóriában azonban messze elmaradt az  versenytársaktól. A legélhetőbb város a központi körzetben, a Földközi-tenger partján található Kfar Szaba városa lett. Országos összehasonlításban itt a legmagasabb a várható élettartam, a helyiek itt a legelégedettebbek a rendelkezésükre álló élettérrel, a közterületek tisztaságával, valamint a közösség tagjai iránti bizalom is itt a legerősebb.

Kfar Szaba városáról készült légi felvétel; a várost betonfallal választották el a vele határos, Palesztin területen fekvő Kalkilja városától. 
Fotó: AFP / EITAN ABRAMOVICH