Két szakértő új megvilágításba helyezte az Oroszországgal szemben kilátásba helyezett nyugati szankciók esetleges hatásait kedden a CNBC-n.

A szankciók nem hatnak Oroszországra

– mondta Tony Brenton, volt oroszországi brit nagykövet. A nagykövet szerint Oroszország csak megmakacsolná magát, ami miatt a Nyugat is még önfejűbb lenne, így

veszélyesen közel kerülnénk egy fegyveres konfliktus kitöréséhez.

Angela Stent Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH / AFP

Angela Stent, a Georgetown Egyetem Eurázsiai, Orosz- és Kelet-Európai Tanulmányok Központjának igazgatója szintén azt nyilatkozta a CNBC „Street Signs Asia” című műsorában, hogy a szankciókkal való fenyegetés nem riasztja el Oroszországot.

Az igazgató elmondta, hogy ez annak ellenére van így, hogy a javasolt büntetőintézkedések meglehetősen átfogóak, és kiterjednek a technológiai exportra és a bankok nemzetközi pénzügyi rendszerhez való hozzáférésére is.

Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy megtámadja Ukrajnát, nem vagyok benne biztos, hogy visszariasztják a szankciók – tette hozzá Stent. Az igazgató szerint

fennáll az orosz invázió veszélye, aminek az esélye jelenleg 50-50 százalék körül mozog.

Vlagyimir Putyin Fotó: ALEXEY DRUZHININ

Brenton szerint Oroszország és az Egyesült Államok is el akarja kerülni a katonai konfrontációt. Moszkva gyengébb, Washington pedig inkább Pekinget tekinti elsődleges fenyegetésnek az állam alapvető biztonságára nézve.

Ha komoly összetűzésbe keveredünk az oroszokkal, sokkal bonyolultabb lesz kezelni Kínát

– figyelmeztetett a nagykövet.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy inváziót kezdene Ukrajnában, mondván, csapatai azért vannak ott ahol, mert a saját területén oda helyezi őket ahová akarja. Az Egyesült Államok és Oroszország hétfőn Genfben tárgyalt , szerdán pedig Brüsszelben folytatódnak a megbeszélések Moszkva és a között. Ez után következik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csütörtöki ülése Bécsben.